Niet om te eten !


Auteur: Sonia de Keyzer

Naar aanleiding van de webinar door Hans Vermeulen: https://natuurpunt-cvn.webinargeek.com/watch_ondemand/FhrbzuMcEkg/

LET OP: Een plant kan giftig zijn en ook onsmakelijk of onaantrekkelijk, maar een plant kan aantrekkelijk en lekker zijn, maar ook giftig zijn. Dit zijn de gevaarlijkste varianten.

Sporenplanten

Mossen zijn allemaal giftig.

Wolfsklauwen zijn allemaal giftig

Paardenstaarten zijn op 1 uitzondering na, allemaal giftig.

Varens zijn op 1 uitzondering na , allemaal giftig.

Het zijn dus niet meteen de planten die je moet zoeken als je in de natuur moet overleven.

Paardenstaart familie

Lidrus

Deze paardenstaart is de meest giftige, hij bevat Palustrine en is giftig voor paarden en runderen, is in hoge dosis zelfs dodelijk

Heermoes

Is een andere paardenstaart die veelvuldig in onze tuinen voorkomt. Deze is minder giftig dan de lidrus en wordt ook als thee gedronken. Dit is echter niet aangeraden omdat heermoes buiten veel kiezelzuur ook Thiaminase bevat en dit is een enzym dat Thiamine of vit. B afbreekt.

Bij een tekort aan vitamine B worden hersenen en zenuwen aangetast als ook de bloedvaten.

Adelaarsvaren familie

Adelaarsvaren

Is een zeer giftige plant!

Bevat net als de paardenstaarten thiaminase, maar ook prunazine wat een blauwzuur producerend enzym is en dodelijk is voor alle zoogdieren, dus ook de mens. Alsof dit nog niet genoeg is bevat de varen ook de sterk kankerverwekkende stof Sesquiterpenen.

Bij het maaien van deze varen moet men in principe handschoenen dragen en er voor zorgen dat er geen deeltjes van de plant in de mond of neus geraken. Er zijn verschillende gevallen beschreven van mensen die huidkanker hebben gekregen na veelvuldig in contact geweest te zijn met adelaarsvaren.

Het is een inheemse varen die gemakkelijk herkenbaar is, omdat zijn stengels afzonderlijk uit de bodem komen, waar dat bij de meeste varens de stengels in een bundel uit de bodem komen.

Naaktzadigen

Naaldbomen

De meeste naaldbomen zijn niet giftig, maar ook niet eetbaar omdat ze teveel hars bevatten en ook niet lekker zijn.

Echter er is 1 familie onder de naaldbomen die zwaar giftig is.

De taxus familie

De taxus is de enige in deze familie die in Europa inheems is.

Deze boom bevat Cyanogeen Taxaanderivaten, namelijk Taxine B en Taxol. Deze stoffen leiden tot de vorming van Blauwzuur, Taxine B is voor alle zoogdieren, dus ook de mens dodelijk.

Taxol is niet dodelijk maar wel zwaar giftig, het is een cytotoxische stof (cel afbrekend) en wordt daarom in de chemotherapie gebruikt. Om die reden wordt het snoeisel van taxus bomen door gespecialiseerde firma’s opgehaald om verwerkt te worden tot chemo.

De zaden van de taxus zitten vervat in een zaadrok, wat merkwaardig is en heel bijzonder: deze rok is niet giftig, en zelfs lekker, maar enkel en alleen de rok, de zaden zijn dodelijk giftig, 2 zaadjes zijn dodelijk voor een kind, vanaf 5 zaden is het dodelijk voor een volwassen persoon. In de middeleeuwen werd deze boom venijnboom genoemd.

In volgende nieuwsbrief lees je meer over giftige planten bij de bedektzadigen.