Moeder, waarom kalken wij ?


Auteur: Tom Van Bel

Vraag eens aan je huisgenoten waarom bomen witgekalkt worden ?

Hier is een weetje dat je misschien kan gebruiken in de eigen tuin .
Wellicht zag je op vakantie wel eens witgekalkte boomstammen in warmere regio’s. Maar tegenwoordig moet het ook bij ons. Het wit kalken van vooral jonge bomen dient als bescherming tegen vorstschade in de late wintermaanden. Hoe komt dat ?

In de latere winter en lente is de grond erg koud, zeker als het vriest. Soms schijnt de zon en warmt de donkere stam en takken van de boom op. Dan begint de boom sap van de wortel naar de takken te sturen. De sapstromen lopen via de bast, het levende deel aan de binnenkant van de schors.

Als de koude sapstroom opwarmt door de lage winterzon barst de bast open en ontstaat er soms schade. Vooral wanneer het ’s nachts weer snel koud wordt, want dan loopt de spanning in de weefsels hoog op.

Niet alleen jonge fruit- en sierbomen hebben last van deze schade die pas veel later merkbaar is, meestal aan zuidkant onderaan de boom. Ook oudere bomen groeien trager door deze schade en sterven soms af.

Dus namen ook wij de borstel en een biologisch product ter hand en smeerden alle 40 bomen van de boomgaard in de abdij van Bornem in. Natuurlijk hebben onze vrienden van de Steiger ons flink geholpen.

Alweer !!!