De imker vertelt


Auteur: Vonny Spiessens

Hoi, ik ben Vonny en wie al eens in het Hof van Coolhem komt, zal me wel al bezig gezien hebben met één of ander werkje. Eén ervan is mijn bijtjes verzorgen.
Nu is het echt wel raar dat er volwassen mensen zijn die denken dat je daar niets moet voor doen. Laatst zei iemand:” Oh, Ik dacht altijd dat honing maken vanzelf ging. De bijtjes doen toch al het werk”. En ik antwoordde: “Ja, man, om honing te hebben, draai ik gewoon een kraantje open onder de kast en hopla daar loopt de honing in mijn potje “. Het moest eens
waar zijn!


’s Winters zijn er meer dan genoeg binnenwerken. Maar nu in april, ben ik volop bezig met het buitenwerk. Bij goed weer moet ik in de gaten houden of er broed is. Ik ben dan op zoek naar eitjes, larven of gesloten broed.

Gesloten broed (Albert Stoter)

Gesloten broed zijn cellen met eitjes en larven waar de bijen een laagje
was over gelegd hebben. Is dat aanwezig dan ben ik tevreden want dan ben ik zeker dat er een koningin aan ‘t werk is.
Ook kijk ik dagelijks of er nog eten genoeg is, want nu ze beginnen te werken hebben de bijtjes veel energie nodig. Bovendien hebben ze stuifmeel voor de larven en ook nectar nodig. Het is goed als je de bijen ziet terugkomen met stuifmeel.


Natuurlijk is het niet prettig wanneer je sterfte hebt. Dat is een probleem dat tegenwoordig bijna jaarlijks wel eens voorvalt. Soms valt het mee, maar soms is het echt erg. Waarom of hoe het gebeurt, niemand weet hoe het komt. Maar voor mij is het steeds een moeilijk moment wanneer ik die kast moet opruimen en uitkuisen na een sterfte.


Over opruimen gesproken, elke lente doe ik ook de lenteschoonmaak. Alles moet proper zijn in de kast en ook zeker op de bodem.
De bloesem van de fruitbomen begint, dus vanaf nu ga ik elke week of zelfs meerdere keren nazien en opvolgen. Ik moet ook uitkijken dat mijn bijtjes niet gaan zwermen. Dat probeer ik te vermijden want anders moet ik erachter om die te gaan vangen.

En terwijl jullie nu van de zon genieten ga ik eens over mijn honingzolders nadenken.

Voor meer informatie: Imkerpedia