Hoe gaat het met de boomgaard?


Plan van boomgaard opgemaakt in Google Earth

Auteur: Lieve Willaert

Ongeveer vijf maanden geleden hebben drie van onze natuurgidsen Jan, Tom en Lieve een boomgaard aangelegd op de site van de Sint-Bernardusabdij.

We vroegen ons af hoe het de boomgaard nu vergaat. Dus gingen we een kijkje nemen. En we zagen dat het goed was.

Alle fruitbomen zijn aan het groeien en hebben de niet zo strenge winter goed overleefd. De eerste blaadjes stonden op de mispelaars. De perelaars en kerselaars staan nu al mooi in bloei. De appelaars doen het iets trager maar ze zijn allemaal ‘vertrokken’!

Nieuwe boomgaard
Bloesem
boomgaard

En de haag rondom de boomgaard die doet het ronduit schitterend. De gemengde haag van haagbeuk, meidoorn, Spaanse aak, sleedoorn en iep kreeg begin maart een snoeibeurt en komt stilaan mooi in het groen.

haag

vlnr/vbno: haagbeuk, sleedoorn, haagbeuk, Spaanse aak, iep, meidoorn

Er werd bloemenzaad besteld bij de imkervereniging van Bornem. Vorige week werden vier stroken klaargemaakt en ingezaaid.Op deze bloemenakkers komt een mengeling van eenjarige planten. In het ‘Brandenburger ’mengsel zit Phacelia (bijenbrood), Boekweit, Gele mosterd, Radijs, Groot kaasjeskruid, Bernagie, Zonnebloem en Seradella. Als het lukt kunnen binnen een paar maanden de bijtjes zich te goed doen aan hun stuifmeel en nectar. Ook bloembollen worden binnenkort besteld. Maar hiervan zullen we pas volgend jaar kunnen genieten.

bloemenweide

vlnr/vbno: Phacelia, Bernagie ,radijs, groot kaasjeskruid, zonnebloem, boekweit, serradella, gele mosterd

Als het gras begint te groeien dan wordt er gestart met sinusmaaien. Er wordt gewerkt met een slingerende maaipaden, zogenaamde sinuspaden om de boomgaard toegankelijk te houden. Maar er wordt niet elke keer langs dezelfde strook gemaaid. Er ontstaat zo variatie in de lengte van het gras wat heel goed is voor de biodiversiteit. Vlinders, bijtjes en vogeltjes zullen tevreden zijn!

Op het ogenblik wordt er ook verder gewerkt aan de naambordjes bij de bomen en misschien komt er wel een picknicktafel en banken.

Jullie kunnen altijd een kijkje komen nemen. Onze coronawandeling T9 start immers in de buurt. En na de coronatijden kan je natuurlijk ook een wandeling boeken met één van onze gidsen om verder kennis te maken met het prachtige abdijpark. Je zal ervan versteld staan wat dit stukje Bornems erfgoed en natuurschoon nog te bieden heeft.