Zeldzame Draaihals gespot in Klein-Brabant


Als sinds enkele maanden kijken vogelliefhebbers reikhalzend uit naar de vele trekvogels die onze broedplaatsen komen bevolken of op doortrek zijn naar meer Noordelijke broedplaatsen.

Één daarvan vond vorige week in Klein-Brabant een ideaal plekje om even halt te houden en zichzelf te versterken voor de verdere reis. Het was een zeldzame draaihals die door zijn schorsachtige schutkleur en teruggetrokken gedrag maar zeer zelden wordt waargenomen. Op 16 april presenteerde hij zich, tot onze grote vreugde, op één van onze wildcamera’s. (dank je Nils !)

De draaihals behoort tot een onderfamilie van de spechten en broedt slechts zelden in België. Voornamelijk in de Ardennen. Zijn dieet bestaat in hoofdzaak uit mieren en dus zoekt hij net zoals onze groene specht zijn voedsel vaak op de grond. In tegenstelling tot onze andere spechten, maakt hij niet zelf zijn nestholte maar gebruikt hij oude nestholten van andere vogels of nestelt hij zich in holten van oude bomen. Voornamelijk in Scandinavië zijn er nog grotere broedpopulaties van deze soort. Tijdens de winter vertoeft hij ten zuiden van de Sahara.

Zijn naam heeft hij te danken aan de wijze waarop hij zijn hals tot 180 ° kan draaien. Dit komt hem goed van pas bij het zoeken van voedsel. Nog spectaculairder wordt het wanneer hij zich bedreigt voelt. Dan maakt hij een opmerkelijke slangenbeweging met zijn nek in de hoop het gevaar te kunnen afwenden.