De Zanglijster


Al zeer vroeg in het voorjaar hoor je hem luidkeels zingen vanop het dak of vanuit een boom. Het is de  zanglijster die met zijn afwisselende korte melodieën verklaart aan zijn soortgenoten dat dit stukje grond het zijne is.

Elk jaar trekken de meeste zanglijsters weer naar het hetzelfde broedgebied. En zo komt het dat al enkele jaren op rij, op vrijwel dezelfde plaats in de Gebuispolder te Ruisbroek, een koppel zanglijsters vertoeft.

Zanglijsters zijn verzot op slakken maar ook zij gaan in quarantaine wanneer er gevaar dreigt! Vandaar dat de zanglijster het slakkenhuis in de bek neemt en met ferme stoten tegen een steen of tak slaat tot deze breekt. Wanneer de zanglijster een ideale steen heeft gevonden kan men er soms vele stukgeslagen slakkenhuisjes terugvinden. Men spreekt dan van een lijstersmidse.

In dit filmpje van natuurgids Nils zal onze zanglijster duidelijk op zoek moeten gaan naar een betere smidse! Tip: Je kan ook zelf een steen plaatsen in een afgelegen hoekje in de tuin. Met wat geluk wordt deze gebruikt als smidse!