Wettedadal 8


* Zee: duindoorn heeft wortels tot 8m lang. Is tweeslachtig. De gele bessen staan dus op een vrouwelijke plant. Bessen zitten vol vitamine C.

Men plukte ze vroeger om confituur te maken maar men moest er natuurlijk veel suiker aan toevoegen.

* de duizendpoot is plat. Heeft 1 paar poten per segment. Kan stevig bijten. Is een grote rover en eet kleinere insecten zoals pissenbed. Heeft natuurlijk geen duizend poten.

 * De miljoenpoot is rond en is een planteneter. Bijt niet. Heeft 2 paar poten per segment. Heeft veel poten maar geen miljoen he.

* Konijnen leven in groepjes van ongeveer 15 dieren. 

Ze graven pijpen onder de grond en hebben daar verschillende kamers:  zit-, kraam-, kinder- en slaapkamer.

Hebben verschillende uitgangen: als er in een gang gevaar dreigt kunnen ze vluchten langs een andere gang. Vroeger gebruikte men fretten om konijnen te vangen: eerst zocht men alle holen van de nest en men liet een afgerichte fret in een hol en aan de andere holen hing men een netje. De konijnen sprongen er zo in!

De mannetjes keutelen dikwijls op dezelfde plaats om hun territorium af te bakenen.

De eerste laag zwarte keutels vreten ze zelf op om de resterende vitamines op te nemen. De 2e laag bruine keutels laten ze liggen.

* De bessen en blaadjes van de meidoorn zouden goed zijn voor hart en bloedvaten. Eerst overleggen met uw dokter!!!

* De blaadjes van de rozenbottel (eglantier) ruiken naar kaapse appeltjes als men ze kneust. Niet te verwarren met hondsroos

: die ruiken naar niet veel.

Hondsroos

Rozenbottel