We wensen jullie het allerbeste voor 2024


Beste natuurliefhebbers,

Als voorzitter van onze Natuurgidsen wil ik jullie allemaal heel graag het allerbeste wensen voor het nieuwe jaar.  Een goede gezondheid wens ik er bovenop. Zo kunnen we fris en monter alweer een jaartje op stap gaan om samen onze Klein-Brabantse natuur te ontdekken.

2023 was een prachtig jaar voor onze vereniging.

We gidsen graag en daar hebben we dan ook volop van kunnen genieten.

Dit jaar hebben we 16 open wandelingen begeleid.

Sonia leerde jullie het land van de Boerenkrijg kennen.

Dankzij Pieter kwamen jullie meer te weten over de natuur in Lippelo.

Nils in Hof ter Zielbeek, Rudi in Hof van Coolhem, Frans in Branst en Cille in Hingene, overal kon je ons tegenkomen.

Voor mij was onze avontuurlijke natte tocht langs de eendenkooi in het Graafschap een toffe ervaring.  Maar het bezoek van Lowieken aan de kinderboerderij blijft mij ook zeker bij.

Heel veel dank ook aan al de verenigingen, families, vriendengroepen die ons gecontacteerd hebben om hen te begeleiden in de natuur met een woordje uitleg.  Hopelijk hebben jullie ervan genoten en hebben jullie één en ander bijgeleerd.

Wat mij telkens weer vrolijk maakt, is op stap te mogen gaan met onze kinderen.

Maar liefst 162 klasjes hebben we dit jaar mogen gidsen. En elke wandeling is ook voor ons een nieuw avontuur. Lachende gezichtjes, onverwachte ontdekkingen, pientere vragen, onze jeugd kent er wat van! Van de natuur bedoel ik natuurlijk 😊

Dit jaar kwamen we ook in actie voor het middelbaar. Of beter gezegd, de leerlingen van het eerste middelbaar van Sjabi kwamen in actie.

Alle leerlingen gingen met ons actief de natuur ontdekken in Hof van Coolhem.  De hoogte van een boom meten (zonder eruit te vallen), de ouderdom van een boom berekenen (zonder die om te zagen), waterdiertjes en kriebeldiertjes determineren. In kleine groepjes konden ze zelf aan de slag.

Hier wil ik toch ook even een woordje van dank zeggen aan de gemeentebesturen van Bornem en Puurs- Sint- Amands die elke jaar zorgen voor een financiële vergoeding!

Neen, we hebben echt niet stil gezeten in 2023.

In het voorjaar hebben we een enthousiaste groep van 36 natuurverkenners mogen begeleiden. We deden dit samen met Natuurpunt Klein-Brabant. In 5 lessen en 5 excursies kregen de deelnemers een inkijk in de natuur en de werking van onze verenigingen.

In het najaar gingen we op stap met onze nieuwe Mycoclub.  Tijdens de 6 wandelingen in 6 verschillende gebieden hebben we van elkaar heel veel nieuwtjes geleerd over de wereld van de paddenstoelen. Verassend en verbazend mooi! Wordt vervolgd!

2023 is een heel leuk maar ook een heel druk jaar geweest voor ons.

En op 1 januari is het natuurlijk het moment om even naar de toekomst te kijken.

Een beetje hulp zou welkom zijn, zo dachten we.

Dus op 18 januari gaan we van start met een nieuwe opleiding Natuurgids.

Gespreid over het ganse jaar gaan de cursisten via een 15-tal lessen en 15 excursies kennis maken met onze natuur en leren ze meteen ook gidstechnieken.

Volgend jaar volgt dan nog de vervolmaking met stage.  De felbegeerde badge natuurgids is het begin van vele nieuwe avonturen. Wil jij er ook bij zijn, aarzel dan niet en schrijf je gewoon in!

Beste gidsen, gidsen in spe, beste natuurpubliek bedankt voor jullie enthousiasme en jullie inzet.

Laat er ons een sprankelend en natuurschoon 2024 van maken!

Jullie voorzitter

Lieve