Walnoten


Auteur: Sonia De Keyzer

De walnoot of okkernoot is een boom uit de okkernootfamilie.

Walnoten bloesem
Walnoten in wording

De bladverliezende boom kan een hoogte krijgen tot 30 meter en kan een meer dan 10 meter brede kroon ontwikkelen. De mannelijke bloemen zijn hangende katjes van 5-10 cm, de vrouwelijke bloemen vormen zich in clusters van 2 tot 5 bloemen.

De schil van de bolster is lichtgroen glad en wit gespikkeld. De bolster wordt zwart als de noot rijp is. De noot zelf is licht bruin gekleurd en licht geribbeld.

De walnoten. Ze lijken wel op 2 hersenhelftjes

Verspreiding

De oorspronkelijke habitat van de boom is Centraal-Azië, de verspreiding westwaarts gebeurde in 2 stappen. De eerste vond plaats in de 4de eeuw voor Christus tijdens de veroveringstochten van Alexander De Grote. De tweede stap gebeurde onder de Romeinen, die de boom verder verspreidden in het Middellandse Zeegebied en West-Europa.

Gebruik

De boom wordt al eeuwen aangeplant vanwege de economische waarde van het hout en de eetbare noten.

Notenhout

Notenhout is een klassiek meubelhout, heel gemakkelijk te bewerken.

Het werd vroeger ook gebruikt voor gebruiksvoorwerpen zoals lepels, deurklinken en vliegtuigpropellers.

Tijdens de eerste wereldoorlog zijn er veel notenbomen gekapt voor het maken van geweerkolven. Befaamd is het gebruik van wortelnotenhout in meubelen en in dashboards van sommige auto’s.

Anti-muggen

Vliegen en muggen hebben een hekel aan de geur van de aromatische bladeren. Vandaar dat men op de boerderijen vaak een notelaar aantreft in de buurt van de mesthoop. Men legde ook vaak gekneusde notenbladeren op de vensterbank van de slaapkamer als natuurlijk anti-muggen middel.

Walnoten zijn gezond

De vorm van de noot lijkt (mits wat fantasie) op de vorm van onze hersenen, of dit toeval is? Zeker niet!

Volgens de signatuurleer, die in de oudere geneeskunde werd toegepast, vertelden de uiterlijke kenmerken van een plant iets over hun geneeskrachtige werking op de mens.

Door de hoge concentratie magnesium worden de walnoten nog steeds in de volksmond hersenvoedsel genoemd. Noten zijn in het algemeen erg gezond en dat is bij de meeste mensen wel bekend. Daarbij bevat de noot ook veel antioxidanten.

Omega3 essentiële vetzuren

Walnoten zitten naast antioxidanten ook vol met omega-3 vetzuren en bevatten veel enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Daarbij zijn walnoten ook een goede bron van essentiële vetzuren, zoals Alfa- linoleenzuur dat hart en vaatziekten voorkomt als Arachidonzuur dat een ontstekingsremmende werking heeft.

Goede nachtrust dankzij een handje walnoten

Walnoten kunnen helpen om beter in slaap te komen, omdat ze melatonine bevatten,, een hormoon dat nodig is bij het inslapen en reguleren van de nachtrust. Een handje vol walnoten (ongeveer 9) per dag is voldoende voor de aanmaak van melatonine. Welterusten! ?

Walnoten, caloriebom of hulpmiddel bij gewichtsverlies?

Het is duidelijk dat walnoten gezond zijn. Toch vragen mensen die op hun voeding moeten letten zich terecht af of walnoten dikmakers zijn. De noten bevatten inderdaad een hoog caloriegehalte, per 100 gram gemiddeld 675 calorieën en 6,25 gram vet. Relatief zijn deze cijfers aan de hoge kant, maar dit is in dit geval niet relevant. Sterker nog, walnoten kunnen bijdragen aan een goed en gezond dieet en helpen je afvallen! Ze geven je namelijk, doordat de eiwitten en vetten in walnoten heel langzaam verteren, een langdurig verzadigd gevoel, waardoor je minder snel honger krijgt. Ze zijn dus een prima snack, maar men mag natuurlijk niet overdrijven.

Walnoten als vlees vervanger

Steeds minder mensen eten vlees. Echter het vinden van een goede vleesvervanger blijkt nog een hele opgave te zijn.

Walnoten bevatten in verhouding een grote concentratie eiwitten die je ook terug vindt in vleesproducten.

Walnotentaart met honing

Benodigdheden
Voor het deeg:
 • 350 gram bloem
 • 250 gram boter
 • 200 gram suiker
 • 1 ei
 • 1 mespuntje zout
Voor de vulling:
 • 200 gram suiker
 • 300 gram grof gehakte walnoten
 • 100 gram room
 • 3 eetlepels honing
 • Verder boter om de bakvorm in te vetten.
 • Meel voor het uitrollen.
 • Eventueel een ei voor het bestrijken, al is dit niet strikt noodzakelijk.
Bereiding
 • Kneed met de ingrediënten een mooi en stevig deeg en laat dat 30 minuten rusten.
 • Smelt in een pannetje langzaam de suiker voor de vulling. Als de suiker goudbruin is, voeg je de walnoten toe. Zodra alles goed gemengd is, voeg je er op een laag vuur de room en de honing aan toe. Het geheel gaat nu bruisen en klonteren, maar het lost onder constant roeren goed op en wordt een mooie massa.
 • Deel het deeg in twee en rol het uit. Bedek de bodem van een ingevette springvorm van 24 cm met de ene helft. Maak hiervan ook een stevige opstaande rand.
 • Giet de vulling erin en dek met de uitgerolde andere helft van het deeg.
 • Eventueel kan je losgeklopt ei gebruiken om de randen beter te laten plakken.
 • Bak in een hete luchtoven op 175 °C tussen de 35 en 40 minuten.
 • Laat goed afkoelen en verpak de taart nadien in en taartendoos of aluminiumfolie. De smaak moet minstens een week goed doortrekken, daarna is de taart pas goed op smaak. Ze kan op deze manier verpakt enkele weken vers blijven.

Bronnen