Waarneming van de maand: Wilde kamperfoelie


Auteur : Lieve Willaert

De Wilde kamperfoelie – Lonicera periclymenum – is een algemeen voorkomende bladverliezende slingerplant uit de familie van de kamperfoelies.

Op zaterdagavond 12 juni maakte onze gids Pieter tijdens zijn avondwandeling in Lippelobos een foto van deze goedgekeurde waarneming van de Wilde kamperfoelie.

De plant klimt in struiken en bomen tot wel 3 m hoog, maar parasiteert niet.  Toch benadeelt hij zijn drager door het afnemen van licht en ruimte en vooral door het feit dat hij zoveel weegt.

De bladeren zijn tegenoverstaand, ovaal of eirond en spits. De stengels worden houtachtig bij het ouder worden.

De mooie witte tot geelachtige tweelippige bloemen zijn in eindstandige trossen gegroepeerd. Aan de buitenkant zijn ze soms roodachtig gekleurd. Dit zou een gevolg zijn van veel kruisingen met in tuinen gecultiveerde soorten. Speciaal is alvast hun zeer aangename geur die vooral in de vooravond opvallend is. De bloemkroon is tweezijdig symmetrisch. Bovenaan zijn er vier kroonbladen met elkaar vergroeid en die vormen de bovenlip. Het vijfde kroonblad vormt de onderlip.

Protandry

Wilde kamperfoelie heeft een speciale relatie met nachtvlinders.

De bloem is tweeslachtig, maar … eerst springen de helmknoppen open om stuifmeel af te geven. De bezoekende nachtvlinder neemt dit mee naar een volgende bloem waarvan de stempel wel reeds ontvankelijk is voor het stuifmeel. Dit voorkomst zelfbestuiving. Voor deze vorm van kruisbestuiving heeft men de mooie naam protandry bedacht.

De vruchten zijn rood en licht giftig voor de mens.

Waardplant

Een aantal vlindersoorten onderhoudt een duidelijke relatie met de Wilde kamperfoelie. De Glasvleugelpijlstaart is een langtongige nachtvlinders die voor bestuiving zorgt. De lange tong is echt wel nodig om nectar te verzamelen, want de bloembuis kan wel 3 cm lang worden. De eitjes van de vlinder worden op de plant afgezet en de rupsjes kunnen zich dan te goed doen aan het bladgroen.

Ook de Kleine ijsvogelvlinder gebruikt de Wilde kamperfoelie als waardplant.

Voorkomen

Wilde kamperfoelie is een algemeen voorkomende plant in Vlaanderen en zoals je kan zien op de kaart ook zeker in onze regio Klein- Brabant.

Nog een leuke anekdote gevonden op Wikipedia:

Kamperfoelie wordt ook wel ‘geitenblad’ genoemd. Dit zou komen van het Franse ‘chèvrefeuille’ of het Duitse ‘Geißblatt’. De Nederlandse naam is afkomstig van een verbastering van de Italiaanse naam ‘caprifoglio’.

Alle andere gebruikte info over deze plant is terug te vinden via waarnemingen.be.