Nieuwjaar


Auteur: je nieuwe voorzitter, Jan

Het zit er al weer op. Het tweede decennium van het huidig millennium is alweer gegrepen door de tijd. Het laatste jaar werd er eentje van de natuur. De natuur drong bijna alle andere onderwerpen naar de achtergrond. Maar het toonde ook onze ambivalente houding ertegenover. In de media zagen we vooral: kwaadheid, machteloosheid, bezorgdheid, radeloosheid. Zelfs tot het paniekerige toe. Maar voor velen was de natuur ook de bondgenoot, de rustbrenger, de heelmeester, de vluchtplek, de verwondering.

Ook wij, de natuurgidsen van Klein-Brabant voelden die tweespalt heel goed. De sinds 2019 sterk uitgebreide groep stond te popelen om te beginnen gidsen. De kleine natuur had daar anders over geoordeeld.

Dan maar op een andere manier onze tijd nuttig gebruiken. We hebben allemaal samen een website in elkaar gebokst om onze wandelgebieden eens goed in kaart te brengen. Al vlug kwam het idee om ‘coronawandelingen’ te documenteren. Gebaseerd op jullie reacties kunnen we wel stellen dat dit een groot succes werd.

Tussen de twee lockdown periodes hebben we dan toch nog heel wat wandelingen gegidst. Vooral voor scholen, maar hier en daar ook onze open themawandelingen.

Cille onze voorzitter van 2020 was de spil van onze werking. Op haar gemoedelijke manier hield ze contact met al onze leden en smeedde ze ons tot een hechte groep. Ondanks haar mindere affiniteit met al die digitale toestanden alla zoom, meet, teams en jitsi gidste ze de groep toch door die moeilijke periode heen. De gidsen werden er almaar enthousiaster door.

Toch heeft het veelvuldig gebruik van bits en bytes wat sporen nagelaten. Cille heeft beslist om de functie van voorzitter neer te leggen. Het almaar meer online gebeuren is niet zo mijn ding, zei ze. 13 tegenpruttelende elfjes konden haar niet van gedacht doen veranderen.

Lieve, Nils en ik hebben na wat aarzelen de uitdaging aanvaard om als team het nieuwe bestuur te vormen. Maar het hele mooie is dat iedereen in de groep één of meerdere verantwoordelijkheden opgenomen heeft. Het is een bewijs van het engagement van alle leden.

Cille, maar ook Frans, de voorzitter van alle jaren daarvoor: dikke merci voor al het werk dat jullie in de vereniging staken. Jullie hebben er iets moois van gemaakt.

Het enthousiasme dat jullie in de ploeg gebracht hebben wordt ook meteen duidelijk bij de diverse bijscholingen in 2020: klimaatgidscursus, riviergids, vogelcursus, wilde bijen cursus, en dan niet te vergeten al die webinars van CVN. Ons aanbod van wandelingen wordt stilaan een encyclopedie 😉

Vermoedelijk zullen de coronamaatregelen ons nog enkele maanden parten spelen, maar je kan er van op aan, 2021 zal ook nu weer een actief jaar worden voor de natuurgidsen.

Ik wens jullie allemaal een virusvrij maar natuurrijk, een materiaalarm maar geestrijk, een energiebesparend maar energiek jaar. Hopelijk zien we elkaar op één van onze wandelingen.