Boomdokters op bezoek in het Hof van Coolhem


Hoi,

Misschien vinden jullie het wel goed dat ik even iets laat weten over het Hof Van Coolhem. Er is vandaag een speciale groep boomdokters langs geweest om enkele bomen een nazicht te geven. Voor sommige bomen was dit echt wel nodig.

1) Mijn dikke beuk op het erf is er erg aan toe. Langs de kant waar mijn kippen zitten is de stam nog in goede staat. Maar de stam langs de kant van de schuur is ziek. Daarom hebben ze die kant ingesnoeid zodanig dat hij nog wat kan blijven recht staan en in leven blijft.

Bovenop de stam hebben ze precies een kroontje gesnoeid met drie spitse tanden.Dat is speciaal gedaan tegen het inwateren wat voor rotting in de boom kan zorgen.

Het snoeihout en de takken werden mooi in een kring rond de boom gestapeld.De kring geeft aan tot hoever de worteltoppen zich uitstrekken.  Het dode hout gaat rotten en dient dan als voedsel voor de wortels.

2) De beuk aan het brugje met de tonderzwammen zal worden ingesnoeid.

Anders zou hij met de tijd omvallen door zijn gewicht. De boom staat immers helemaal scheef. Het is voor de bomen langs het water ook niet gemakkelijk. Nu staan de grachten vol water en in de zomer staan die helemaal droog. De wortels van de beuk moet zich telkens weer gaan aanpassen.

3) De beuk van onze soldaat aan de kant van het Moer is ook goed ziek. Hij moet worden ingekort en de zwarte vlekken moeten weggewerkt worden. Als dat gebeurd is, kan hij nog vele jaren blijven staan.  De zwarte vlekken zijn een gevolg van een infectie en het zal een hele klus worden om dat weg te krijgen.

4) De beuk met de kankerknop die vorig jaar omviel is niet gevallen door de aanwezigheid van die knop maar gewoon omgewaaid door een storm. Ik had toen gevraagd om het afgevallen stuk te laten liggen op de grond en ze vonden dat heel goed.Als een boom doodgaat dan geeft hij pas opnieuw leven.Kijk eens wat een prachtige korstzwammetjes er nu op staan!

VoilĂ , tot zover mijn relaas, hoop dat jullie er iets aan hebben!

Groetjes

Vonny