Niet om te eten ! (2)


Auteur: Sonia de Keyzer

Naar aanleiding van de webinar door Hans Vermeulen: https://natuurpunt-cvn.webinargeek.com/watch_ondemand/FhrbzuMcEkg/

LET OP: Een plant kan giftig zijn en ook onsmakelijk of onaantrekkelijk, maar een plant kan aantrekkelijk en lekker zijn, maar ook giftig zijn. Dit zijn de gevaarlijkste varianten.

In dit artikel hebben we het over de bedektzadigen.

Eenzaadlobbigen

Asperge familie

Lelietje Van Dalen of meiklokje.

Is zeer giftig, maar enkel uitzonderlijk dodelijk. Er is maar 1 casus beschreven en dat was van een kind dat het water uit het vaasje met meiklokjes had gedronken.

De plant is braak verwekkend door steroïde saponinen en ze bevat ook Cardenoliden (convallatoxine), welke een digitaliserende werking heeft, dus hartritmestoornissen veroorzaakt.

Herfsttijloos familie

Is een zwaar giftige plant, de naam verwijst naar de bloeiperiode in de herfst. Het is vooral de knol die zeer giftig is.

Het is Colchicine dat hemorragische gastro-enteritis veroorzaakt, met andere woorden maag en darmbloedingen.

Medicinaal wordt de plant gebruikt tegen acute jicht aanvallen. Het remt ook de celdeling en wordt bij leukemie als cytostaticum, dit is de stof die de verdere kankerontwikkeling stopt.

De plant lijkt op een krokus maar het is geen familie.

De narcis familie

Ondanks dat de planten, narcis, sneeuwklokje en zomerklokje zeer populair zijn als tuinplant, zijn ze zeer giftig , zo niet dodelijk als het in bepaalde hoeveelheden wordt ingenomen

Deze familie bevat Lycorine en galathamine, hier ook zit de hoogste concentratie in de bloembollen.

De symptomen zijn braken, diarree en spasmen.

Medicinaal heeft het inflammatoire eigenschappen en vertoont werkzaamheden tegen malaria, polio-, SARS virussen en wordt ook gebruikt in de behandelingen van Alzheimer.

Tweezaadlobbigen

Boterbloemfamilie

Boterbloem, anemoon, akelei, riddersporen en winterroos behoren tot de boterbloem familie.

Zijn allemaal giftig, je zal nooit runderen van deze planten zien eten. Deze planten bevatten ranunculline, dit is een suiker dat zeer irriterend werkt op de huid en slijmvliezen, bij langdurig contact.

Gele en blauwe monnikskap.

Enkel de gele monnikskap is inheems en komt enkel voor in de maasvallei, de blauwe monnikskap is ingevoerd en komt hier niet in het wild voor.

Deze twee planten zijn de meest giftige planten in Europa!

Deze planten bevatten Magnolorine en Acotonine, beide zijn dodelijk.

De symptomen zijn in deze volgorde: Prikkeling, gevoelloosheid van de mond, misselijkheid, tinteling in vingers en tenen, koude gevoel, verlamming van de ademhalingsspieren, gevolgd door hartfalen.

De papaver familie

Stinkende gouwe

Is een zeer giftige plant, die verschillende Alkaloïden bevat die spasmolytisch zijn.

Het dikke gele melksap van deze plant wordt traditioneel gebruikt tegen wratten. Maar het werkt enkel indien je het een aantal weken 3x per dag aanbrengt op de wrat.

De plant werd vroeger ook wrattenkruid genoemd.

Wolfsmelk familie

Wolfsmelk

Deze planten bevatten een dik wit sap en de naam verwijst naar het feit dat het gevaarlijke planten zijn, omdat de het melksap zeer giftig is. Het sap bevat Polyhydroxy- diterpeenester, welke enorme irritatie van maag en darmslijmvlies veroorzaakt, het is laxerend en sterk kankerverwekkend. Bij inname van grote hoeveelheden veroorzaakt het ook onomkeerbare blindheid. De bekendste onder deze planten is de mollenplant die je in veel tuinen aantreft, het is de geur die deze plant verspreidt die de mol verjaagt. Deze tuinplant is de giftigste in deze plantenfamilie

Wegendoorn familie

Sporkehout

Deze boom bevat het heel sterk laxerende Anthrachinon-derivaat, vandaar dat deze boom ook vuilboom heet, omdat het alle ‘vuiligheid’ uit het lichaam verwijdert.

Sporkehout is de hedendaagse naam van deze boom. De meest werkzame stof zit in de bast, waarvan dan ook thee gemaakt werd.

De boom is herkenbaar aan zijn gaaf randige bladeren , maar ook omdat de bessen in 3 kleuren op de boom zitten, groene, rode en zwarte. Dit heeft te makern met het feit dat de plant niet in één maal bloeit maar in meerdere maanden.

Schermbloem familie

Gevlekte Scheerling

Is een zeer dodelijk giftige plant! De plant bevat een zeer giftig alkaloïden mengsel waaronder Coniine, wat leidt tot remmingen van het zenuwstelsel met de dood door verstikking. De symptomen zijn in dezelfde volgorde: Misselijkheid, braken, spasmen, verlamming van de ademhalingsspieren met uiteindelijk hartstilstand, dit alles in 90 minuten na de inname.

Het beroemdste slachtoffer van Coniine is Socrates die in 399 V Chr. Ter dood werd veroordeeld door het drinken van een gifbeker waarin coniine zat.

Het drinken van de gifbeker was een privilege van de adel, het gewone volk werd onthoofd. De plant is gemakkelijk herkenbaar door zijn gevlekte stengel.

Ruwbladig familie

Smeerwortel

Is een lever toxische plant, hij bevat symphytine, wat een zwelling van de levercellen veroorzaakt en daardoor leverkanker.

Het rare is dat in de VS deze plant gedroogd in alle kruidenierszaken verkocht wordt als Comfrey Herb tea, als middeltje tegen alle kwalen, wat dus ten zeerste af te raden is.

Men ziet dat in gebieden waar dit middeltje sterk ingeburgerd is, het percentage aan leverkankers daar veel hoger ligt dan waar het niet of minder gebruikt wordt.

Uitwendig wordt de wortel gebruikt als zalf waar men al dan niet kruiden aan toevoegt, voor de behandeling van kneuzingen, chronische aandoeningen van de gewrichten en botfracturen.

De naam smeerwortel komt door het feit dat de wortel heel veel slijmstoffen bevat waardoor de papjes bereid uit deze wortel er erg slijmerig en smerig uitzien.

Nachtschade familie

Deze naam komt uit de middeleeuwen en deze planten behoren tot de zogenaamde heksenkruiden, waartoe een 20-tal kruiden behoren.

Toen werden aan bepaalde planten magische krachten toegeschreven die zich alleen ’s nachts manifesteerden. De meeste bekende zijn de Alruin van wege zijn wortel die op een menselijke vorm lijkt en Doornappel.

Deze plant bevat giftige alkaloïden en werd vroeger gebruikt als narcoticum en pijnstillers, ook voor zijn hallucinerende eigenschappen.

Deze planten beschermden de drager overdag tegen allerlei onheil, maar owee als je deze kruiden gedurende de nacht nog bij je droeg, dan kon je wel heel veel onheil verwachten. Daarom dat deze kruiden de nachtschaden werden genoemd.

Weegbree familie

Vingerhoedskruid

Is zeer giftig, bevat digoxine en digitoxine. Het eten van 3 bladeren is dodelijk voor alle zoogdieren, dus ook de mens, door het veroorzaken van hartritmestoornissen

De digitaline wordt gebruikt in de behandeling van bepaalde hartritmestoornissen en hartfalen.

Composieten familie

Boerenwormkruid

Werd vroeger gebruikt als worm afdrijvend middel, men deed een paar blaadjes in het pannenkoeken meel, en hierdoor stierven de wormen die vroeger in elke darm zaten, af. Maar de plant bevat de neurotoxische stof Thujon welke in hoge dosis dodelijk is. Het is dus sterk af te raden om deze plant te gebruiken.