Pieter De bruyn
Vanaf dit jaar hebben we ook een echte paddenstoelenclub opgericht – de Mycoclub – voor de geĂ¯nteresseerden die wat dieper op de materie willen ingaan en waar de focus ligt op het leren determineren van paddenstoelen.
Tijdens een van de wandelingen van de Mycoclub kwamen we in Hingene op het domein van het kasteel d’Ursel de goudvliesbundelzwam (Pholiota adiposa) tegen. Geen alledaagse verschijning. De goudvliesbundelzwam groeit zowel op loof- als naaldbomen, maar vooral op beuken, esdoorns, sparren, kastanjebomen en wilgen. Ze leven op levende bomen als parasiet, meestal groeien de paddenstoelen in bundels vooral in de buurt van de holte van afgebroken takken. Ze verzwakken de boom waardoor ook andere schimmels kansen krijgen om de boom aan te vallen. Maar ook op dood hout zoals een omgevallen boomstam komen ze voor, deze keer als saprofiet of opruimer.
Op levende beuk (De Veluwe – Ned.)
De goudvliesbundelzwam is herkenbaar aan zijn mooie gele kleur, met bruine schubben op zowel de hoed als de steel. Bij nat weer is de hoed zeer glanzend en voelt glad en vettig aan. De paddenstoel start als een klokvorm, maar groeit uit tot een platte hoed van 5 tot wel 13 cm. Deze paddenstoel is eetbaar, maar zou niet zo smakelijk zijn.
Volgend jaar gaan we natuurlijk door met de Mycoclub. Hou onze nieuwsbrief in de gaten als je er dan ook wil bij zijn.
Bibliografie:
https://bomenbieb.nl/boomgasten/goudvliesbundelzwam/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Goudvliesbundelzwam
De grote paddenstoelengids voor onderweg – Ewald Gerhardt