Boomschuim een raar natuurverschijnsel


Schuimende boom

Auteur: Sonia de Keyzer

Soms zie je dan onderaan een boom, meestal een eik of beuk, tussen de wortels een hoop schuim liggen, het lijkt wel op zeepsop en in feite is het dat ook. Het is echter een zuiver natuurlijk verschijnsel.

Dit verschijnsel is enkel alleen te zien bij nachtvorst, temperaturen juist boven nul en aanhoudende regen. Hoe ruwer de schors hoe meer schuim er gevormd wordt.

Hoe ontstaat boomschuim?

Door nachtvorst met overdag temperaturen boven nul, in combinatie met langdurige en of felle regenbuien ontstaan spleten in de boom. Dit zorgt ervoor dat de sappen die uit de boom beginnen te lekken gaan gisten en een scheikundige verbinding aangaan met het regenwater.

Voor de aanmaak van het schuim zijn de saponinen verantwoordelijk (saponinen zijn ééncellige boomalgen). Dit zijn natuurlijke stoffen die je voornamelijk aantreft in de schors van bomen en planten.

Bescherming door saponinen.

Hoe ruwer de schors, hoe meer saponinen.

Saponine betekent zeep of schuim. Het zijn deze zeepstoffen die de boom beschermen tegen insecten, schimmels en bacteriën.

Als deze saponinen in aanraking komen met regenwater en zuurstof, beginnen ze te schuimen. Maar, de natuur zit vol verrassingen. Dezelfde insecten waar tegen de boom wordt beschermd, vinden dat zoete schuim wel heel lekker. Terwijl ze zich tegoed doen aan het lekkere schuim blijven ze van de boomschors af. Een prima afleidingsmanoever van de natuur om de boom te sparen.

Bron:

https://wetenschap.infonu.nl/natuurverschijnselen/167297-boomschuim-een-bijzonder-natuurverschijnsel.html

https://www.boomzorg.nl/article/35338/een-eik-met-een-dikke-laag-schuim-uit-de-stam.-wat-is-er-aan-de-hand