Jonge bomen zijn als kleine kinderen


Auteur: Tom Van Bel

Afgelopen zaterdag was een belangrijke dag voor de boomgaard in de abdij van Bornem. We kregen hoog bezoek van Jan Gelders, lesgever pomologie en eigenaar van een biologische boomgaard van 30 ha in de buurt van Diest. Jan kwam – op uitnodiging van de Nationale Boomgaardenstichting en Velt – ons leren hoe we een vormsnoei moeten geven aan jonge bomen.
En hij heeft dat met verve gedaan. !

Alle appelaars en perelaars werden vakkundig teruggebracht tot een harttak en enkele gesteltakken. We hebben daarbij vooral geleerd dat een jonge boom zich gedraagt als een jong kind : de eerste jaren zijn cruciaal in de ontwikkeling en dat gebeurt door regelmatig snoeien op het juiste moment. Het doel is om de boom een sterk gestel van wortel, stam en kruinvorm te bezorgen. De jonge boom heeft echter geen weet van deze regel en groeit in alle richtingen zodra de sapstroom op gang komt. Het is daarom erg belangrijk tijdig in het voor- en najaar de jonge exemplaren terug te brengen tot enkele stevige takken die over de periode van 50 jaar de structuur van de boom zullen vormen.

En waarom snoeien we nu enkel de appelaars en perelaars, en niet de kerselaars en kriekelaars ? Dat lezen we volgende maand in deze rubriek !