Geen kerstster maar een echt ‘sterrenschot’


auteur: Lieve Willaert

Toen hij het ontdekte dacht mijn echtgenoot aan kleurloze siliconen. Maar wij zijn echt geen klussers. De kleurloze blubber die we op drie plaatsen terugvonden op ons terras moest dus iets anders zijn.

Dezelfde dag kregen we per toeval bezoek van de bouwfirma van ons appartementje die blijkbaar ook nogal natuur minded zijn.

Toen ik laat in de namiddag thuis arriveerde vertelde hij me doodleuk:

‘Schat, we hebben heksensnot of sterrenschot op ons terras.’

En het bleek dus nog te kloppen ook.

Deze blubber ziet er fascinerend uit maar is in feite niet veel meer dan een hoopje braaksel. De vraag is, hoe komt het daar één hoog op ons terras? Blijkt daar nog een mooi en interessant verhaal achter te zitten ook.

Een zwangere vrouwelijke kikker of pad heeft wel duizend eitjes in haar buik. De bedoeling is dat deze vrouwtjes in het voorjaar op zoek gaan naar een waterpoel en een mannetje om de eitjes te bevruchten.

Heeft het vrouwtje pech en wordt het onderweg opgepeuzeld door een predator, dan krijgt die predator uiteindelijk een probleem.

De kikker wordt verteerd. De eiwitrijke substantie rond de eitjes in de buik van de kikker veel minder. Deze zwelt op en ligt als een baksteen op de maag van het roofdier. Het gevolg is een immense braakpartij.

Als je goed kijkt zie zelfs de zwarte puntjes nog zitten midden in de geleiachtige blubber. Dat zijn de eitjes.

Vroeger was dit een echt mysterie voor onze voorouders.

Men fantaseerde dat een verkouden, overvliegende heks de witte massa had achtergelaten. Vandaar de naam heksensnot.

Anderen dachten dat dit het overschot was van een vallende ster. En dat precies op ons terras? 

Normaal is dit een echt lente fenomeen. Of hebben we hier weer een bewijs dat de opwarming van de aarde er echt toe doet?

Dan blijft er nog één grote vraag. Welke predator heeft zich op ons terrasje gewaagd? Een reiger, een ooievaar, een buizerd, een rat, een marter, …?

Ze eten allemaal graag een kikkertje. Maar wie had er de moed om de overschot van die schranspartij bij ons te deponeren ? Ik zou het echt niet weten …

https://www.onzenatuur.be/artikel/mysterie-ontrafeld-dit-is-sterrenschot-heksensnot

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sterrenschot

https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/heksensnot-en-sterrenschot