Eetbare en nuttige planten (deel 1)


Auteur: Sonia de Keyser

Samenvatting van een webinar door Hans Vermeulen

Sporenplanten

Dit zijn de mossen, varens en paardenstaarten. Deze zijn allen giftig behalve een varen uit de Eikvaren familie

De eikvaren

De wortel van deze plant is rijk aan Osladine, is zeer voedzaam en tot 3000 maal zoeter dan suiker. Het gebruik van Osladine als voedingsstof wordt door de lobby van suikerfabrikanten nog steeds tegengehouden. Het is deze lobby echter niet gelukt om de productie van Stevia te verhinderen.

Eenzaadlobbigen

De aspergefamilie

Asperge

De groene asperge en de witte: de eerste is de natuurlijke vorm de tweede is wit gekleurd omdat hij bedekt is met aarde.

Na het eten van asperges krijgt de urine een eigenaardige typische geur. Deze scherpe geur is het gevolg van een aantal vluchtige zwavelverbindingen die vrijwel meteen in de urine opduiken na het eten van asperges. Zij ontstaan na afbraak van onder meer asparagusinezuur, een typisch bestanddeel van de groente.

Niet iedereen zal na het eten van asperges last hebben van deze geur. Vroeger dacht men dat sommigen niet over de benodigde enzymen beschikte om dit asparagusinezuur om te zetten. Onlangs werd echter aangetoond dat iedereen na het eten van asperges wel degelijk zwavelalcoholen uitscheidt, maar dat niet iedereen deze geur in dezelfde mate kan ruiken. Voor dergelijke verbindingen is een receptor in de neus nodig, waarvan de aanwezigheid erfelijk bepaald is. Sommigen missen deze receptor en ruiken dus niets van deze stoffen.

Narcisfamilie

Daslook

Is zeer bloedzuiverend en waterafdrijvend, maar door de vluchtige zwavelverbindingen veroorzaakt de plant vrij vaak winderigheid.

Daslook is een wilde plant die sterk verwant is aan knoflook.

De bladeren van daslook zijn eetbaar en verspreiden een look- en/of uiengeur. Daslook wordt in Belgiƫ niet veel geplukt, maar in Centraal-Europa is het een populaire plant. De bladeren worden verwerkt in salades, kruiden en soep, marinades en pesto.

Bij het plukken van daslook kunnen de bladeren echter verward worden met die van andere planten, namelijk het meiklokje en herfsttijloos. Deze twee soorten zijn erg giftig en daslook groeit soms in dezelfde omgeving. In het begin van het seizoen als er nog geen bladeren zijn is het risico op verwarring zeer groot.

De vergissingen tussen daslook en bovengenoemde planten zijn voornamelijk te wijten aan hun gelijkaardige ellipsvormige bladeren, het is dus belangrijk om de verschillen tussen daslook de deze giftige planten te kennen.

Daslook heeft een karakteristieke lookgeur, witte bloemen en een verlengd wit bolgewas. De twee ellipsvormige bladeren ontspruiten aan de basis en staan apart op de steel.

Omdat daslook in eerste instantie te onderscheiden is a.d.v.de karakteristieke lookgeur, moeten vooral mensen met een verminderd reukvermogen extra oppassen voor vergissingen.

Volgende maand bespreken we de tweezaadlobbigen.