Abdijboomgaard: Hiep Hiep Hoera


Open Brief aan sponsors

Beste sponsor,

Profciciat ! De boomgaard is 1 jaar oud !

Het was voor de 3 boomgaardiers een hele eer om de jonge fruitbomen door de moeilijke eerste maanden te loodsen, maar het is ze alle 38 gelukt. In ieder geval is iedereen welkom om eens te komen kijken naar de jonge telgen.

Want er is wel het een en ander veranderd.

We hebben de appelaars, perelaars of kerselaars met grote toewijding verzorgd. Zo hebben ze tijdig water gekregen tijdens de droge maanden.

Zo ligt er nu een laag houtsnippers rond elke boomstam en hebben we de boomgaard opgefleurd met diverse bloemensoorten. Bovendien staat er nu een kleine picknicktafel met boomstammetjes errond te wachten op bezoekers die wat rust zoeken.

Ten slotte hebben we de 250m lange haag rond de boomgaard helemaal gesnoeid en al het gras in stroken gemaaid. Er staan nu 3 hooioppers om het gras te drogen, voor we het afvoeren.

Dat hebben we niet alleen gedaan. Zoals afgesproken hebben we met enkele bewoners van de Steiger samengewerkt om al die taken samen af te ronden. Ondanks de moeilijke periode hebben 5 nieuwe ‘ boomgaardiers ‘ een pad aangelegd met houtsnippers en meer dan 600 biobloembollen geplant.


Nu breekt er echter een nieuwe periode aan, want de boomgaard is verkocht, of eigenlijk niet helemaal. Een van de boomgaardiers heeft de tuinwoning achter de groentenhof gekocht en daarbij hoort het privaat gebruiksrecht van de boomgaard. Dit wil zeggen dat hij eigenlijk alleen het gebruik van de boomgaard heeft gekocht, maar niet de grond.


Maar geen paniek : de boomgaard blijft vrij toegankelijk voor alle sponsors en hun vrienden. Dat hebben de boomgaardiers vooraf afgesproken en die afspraak willen we nakomen. De volgende jaren zullen we de samenwerking met de Steiger nog versterken en meer acties organiseren.

En dan nog dit : VELT klein-brabant organiseert een cursus “snoeien van fruitbomen.” We komen in onze boomgaard oefenen. Wie wil kan VELT contacteren via onderstaand emailadres. Maar snel zijn is de boodschap : er is maar plaats voor 25 kandidaten.

Als er nog vragen of opmerkingen heeft, staan we klaar om te antwoorden. Alvast nog een mooie herfst en tot kijk in of rond de boomgaard van Abt Leo.

Lieve Willaert, Jan De Bock en Tom Van Bel

Details cursus snoeien

Organisatie

Agenda

 • 20 febr. 2021 voormiddag (9u-12u): theorieles “Fruitbiologie en de fruitboom als levend organisme”
 • 6 maart 2021 voormiddag (9u-12u): theorieles “Grondbewerking, planttechnieken en principes van de snoei”
 • 6 maart 2021 Namiddag (13u-16u): praktijkles “Vorm- en onderhoudssnoei”
 • 13 maart 2021 voormiddag (9u-12u): praktijkles “Sleunen van fruitbomen”
 • 10 april 2021 voormiddag (9u-12u): praktijkles “Enttechnieken”
 • 15 mei 2021 voormiddag (9u30-11u30): theorieles “Herkennen van ziektebeelden en hun biologische bestrijding”
 • 15 mei 2021 voormiddag (11u30 – 13u30): praktijkles “Herkennen van ziektebeelden en hun biologische bestrijding”
 • 21 augustus 2021 voormiddag (9u-12u): praktijkles “Oculeren en chipbudden” en “ Kleinfruit”
 • 11 september 2021 voormiddag (9u-12u): praktijkles “zomersnoei”
 • 2 oktober 2021 voormiddag (9u-12u): theorieles (met mogelijkheid tot proeven) “Variëteitenkeuze en het oogsten en bewaren van fruit”
 • Na de theorieles “Variëteitenkeuze en het oogsten en bewaren van fruit” van 2 oktober volgt een examen !