Zeg maar nachtvlinder tegen een mot


DE KOLKATA NACHTVLINDER

Auteur Rudi Van Duyse

DE NACHTPAUWOOG NACHTVLINDER

In de lente als de zon tevoorschijn komt zijn ze daar. We zien overdag prachtig gekleurde vlinders vliegen in onze tuin. Met hun mooie figuren en kleuren op hun vleugels zijn ze zeer geliefd bij ons en vooral als ze dan stilzitten in het zonlicht en hun batterijen opladen kan je, als je niet beweegt, ze van heel dichtbij en toch wel redelijk lang bewonderen. Ze zijn ook uniek om op foto vast te leggen.

Deze soort noemen we dagvlinders en er zijn er ongeveer een 53 verschillende soorten.

Daarnaast hebben we s ’avonds en s ’nachts die vaak lugubere, lelijk bruine, vliegende motten. Als je dan op je terras zit komen ze rond uw terras verlichting vliegen, verbranden zich aan de lamp en vallen dan vlak voor je neus op tafel. Brr, welke ambetante vieze wezens denken we dan.

De naam mot is wat respectloos voor dit, als je het beter gaat bekijken, toch interessant dier. Laat ons vanaf nu deze motten, nachtvlinders noemen en dat zijn ze ook. Klinkt al heel wat beter, neen?

Trouwens de naam mot komt van het Engelse woord” moths” en betekend inderdaad nachtvlinder.

Er zijn veel meer nachtvlinders dan dagvlinders bij ons, ongeveer 2400 soorten.

En dan moet ik om volledig te zijn nog een soort opnoemen en dat zijn de dag actieve nachtvlinders. Dat zijn dus nachtvlinders die overdag rond fladderen. Ongeveer 100 soorten.

Wat zijn de verschillen.

Voelsprieten of antennes

Nachtvlinders hebben rechte voelsprieten die draadvormig of geveerd zijn en bij dagvlinders eindigen de voelsprieten op een bolletje of puntje.

Kleur

Nachtvlinders hebben meestal saaie, grijsgekleurde lichamen waardoor ze s, nacht meer camouflage hebben om minder op te vallen voor vleesetende vogels en vleermuizen.

Dagvlinders hebben vaak zeer mooie kleuren.

Vliegen

Nachtvlinders trillen vaak met hun vleugels om voor het vliegen zich op te warmen.

Dagvlinders gebruiken hun vleugels om in de zon op te warmen en zo warm genoeg te worden om te kunnen vliegen.

Vleugels

Nachtvlinder houdt zijn vleugels in rust plat boven zijn lichaam.

Dagvlinder houdt zijn vleugels in rust dichtgeklapt haaks op zijn lichaam.

DE KOLIBRIE DAG ACTIEVE NACHTVLINDER

 DE SINT-JANS DAG ACTIEVE NACHTVLINDER

HET ICARUSBLAUWTJE DAGVLINDER

 HET KOOLWITJE DAGVLINDER

De grootste nachtvlinder ter wereld

De Atlasvlinder is overwegend bruin met lichtere en donkere accenten. Deze nachtvlinder kan een spanwijdte bereiken van 25 tot 30 cm en behoord hiermee tot de grootste vlinders ter wereld. Spijtig genoeg komt hij hier bij ons niet voor, wel India, Maleisië en Indonesië.

In vlindertuinen wordt hij wel regelmatig gekweekt. De rups is groen met hier en daar een rode vlek en heeft stekelvormige vlezige uitsteeksels aan de bovenzijde.

Mocht je hem toch ergens tegenkomen in één of andere vlindertuin stuur ons dan een foto door.

DE ATLAS NACHTVLINDER   

Bron: De Vlinderstichting -Wikipedia