Terugblik op onze paddenstoelencursus


Auteur: Pieter De Bruyn

In september-oktober organiseerden we voor het eerst een paddenstoelencursus voor beginners. Een kleine 30 geïnteresseerden dompelden zich onder in de boeiende wereld van de zwammen. Een terugblik.

Hans Vermeulen, de grote paddenstoelenkenner verbonden aan Natuurpunt CVN (de opleidingstak van Natuurpunt) nam ons mee op een reis door paddenstoelenland.

In 2 theorielessen loodste hij ons door de verschillende soortgroepen en gaf bij elke soort de nodige uitleg over de kenmerken en natuurlijk of ze eetbaar of giftig zijn.

Tussendoor strooide hij met weetjes over hoe de paddenstoelen in de loop van de geschiedenis gekend en gebruikt werden. We leerden over mycofaag (iemand die graag paddenstoelen eet) en mycofoob (iemand die bang is om paddenstoelen te eten), hoe deze eigenschappen verdeeld zijn in Europa en hoe onze (godsdienstige) geschiedenis daaraan ten grondslag ligt.

Om het paddenstoelenrijk te overlopen, gebruikte hij als basis de door hemzelf opgestelde sleutel om op een zo eenvoudig mogelijke manier de juiste soortgroep van de paddenstoelen te bepalen. Dat was eigenlijk het doel van de cursus: een inzicht krijgen in de eigenschappen van de soortgroepen die in ons land voorkomen, en een manier aanleren om deze soortgroepen te herkennen.

En hoe doe je dat beter dan in de praktijk? Na de theorie gingen we uiteraard 2 keer de natuur in om een en ander uit te proberen. Het Hof van Coolhem en de Branstse heide werden aan een inspectie onderworpen. En ook al is het dit jaar geen echt goed paddenstoelenjaar, we vonden toch vele tientallen soorten die we met onze sleutel in de hand op naam probeerden te brengen.

Wat in theorie al niet zo eenvoudig leek, was in de praktijk nog wat moeilijker: want hoe bruin is bruin, wat bedoelt men juist met slijmerig of taai, is dit nu de geur van bakmeel, zijn dit nu aflopende plaatjes of toch net niet? Gelukkig was er de deskundige hulp van Hans om ons telkens een duwtje in de juiste richting te geven. Of om met behulp van zijn loep alle twijfels weg te nemen.

Zijn we nu volleerde mycologen (paddenstoelenkenner)? Neen, nog lang niet.

Met 4000 soorten in ons landje alleen al heb je jaren (en een microscoop) nodig om dat onder de knie te krijgen.

Maar we hebben wel een zeer boeiende glimp opgevangen van deze tot nu toe onbekende wereld. We kunnen een amaniet van een russula onderscheiden. We weten waarom een vliegenzwam hallucinerende eigenschappen heeft en waarom paddenstoelen zo belangrijk zijn voor ons ecosysteem.

En zelfs hoe keizer Nero aan de macht is gekomen (jaja, zijn voorganger werd vergiftigd door de groene knolamaniet).

Ook goesting gekregen na het lezen van dit artikel? Laat het ons zeker weten, misschien herhalen we de cursus volgend jaar. Of misschien organiseren we zelfs een cursus voor gevorderden, want we hebben de smaak te pakken.