Terugblik op de paddenstoelencursus


Auteur: Pieter De bruyn

Dit najaar organiseerden we opnieuw een cursus paddenstoelen, ditmaal voor ‘gevorderden’. Geen theoretische lessenreeks meer, we gingen enkel op wandel onder deskundige leiding van enkele specialisten van Natuurpunt. Zo gingen we een kijkje nemen in het domein d’Ursel in Hingene, het Hof van Coolhem, Lippelobos en Hof ter Zielbeek. 4 mooie domeinen waar we op zoek gingen naar wat ze te bieden hadden op paddo-gebied.

Het was een ‘raar paddo-seizoen’ dit jaar. Het begon met een lange droge en warme nazomer, waardoor de typische vroege soorten zoals de aardappelbovist volledig ontbraken. Daarna een korte natte en koele periode met een explosie van soorten tot gevolg. Maar dat hield niet lang stand, we zagen ook de late soorten, zoals de nevelzwam eerder vroeg op het seizoen, en niet meer half november zoals gewoonlijk.

Maar dat kon de pret natuurlijk niet bederven. Met vele geïnteresseerde ogen ziet men meer, we ontdekten dan ook vele soorten, van een minuscule mycena tot reusachtig eekhoorntjesbrood. We vonden toch een 40-tal soorten per wandeling. En allemaal werden ze op naam gebracht en kregen we uitleg over de kenmerken (vorm, kleur, geur, kleur sporenpoeder,…), het biotoop waarin ze gedijen, giftigheid of eetbaarheid. In sommige gevallen moesten ook de specialisten passen, soms heb je immers een microscoop nodig om een soort te onderscheiden van zijn tweelingbroer/zus. Snel een specimen in een potje, en de week erop hadden we de naam te pakken.

Paarse schijnridderzwam in HTZ

Paddenstoelen leren herkennen is niet gemakkelijk, maar wel leuk. Dat hebben we gemerkt aan de enthousiaste groep. Dit smaakt naar meer, en daar gaan de natuurgidsen zeker werk van maken. Hou ons in de gaten, volgende herfst staan we weer klaar.