Speelbos Nonnenbos


Je kan vertrekken aan de parking van het voetbalveld van Luipegem. Het parcours dat je wil volgen in het Nonnenbos kan je volledig zelf bepalen.Het Nonnenbos is maar 5 ha groot. Maar om niet verloren te lopen bekijk je toch best even het infobord aan de ingang.

Hieronder vind je 5 spelletjes die je samen kan spelen. Je kan zelf kiezen welke spelletjes je wil doen en wanneer.

1) Boompje verwisselen.

Dit is een tikkertjes spel zodat je samen lekker in het warm blijft. Ieder gezinslid kiest een boom. Iemand is de tikker. De tikker telt tot tien en dan moet iedereen vlug een andere boom kiezen. Maar opgelet want als de tikker je aantikt voordat je zelf een nieuwe boom koos dan ben jij de nieuwe tikker.

Natuurweetje: Wat voor ons een spelletje is doen de vogeltjes in de natuur spontaan. Ze fladderen vlug van boom naar boom want ze moeten oppassen om niet gepakt te worden door een roofvogel. Daarom zijn die kleine vogeltjes ook zo snel. Ze zijn het gewoon om beschutting te zoeken en zullen bij onraad direct vluchten.

2) Takjes mikado

Zoek samen een 30-tal takjes op de grond. Ze mogen gevorkt zijn, recht zijn of een beetje krom, dat maakt niet uit. Neem ze best niet al te groot om mikado te spelen. Hou het bundeltje takjes verticaal omhoog en laat ze pardoes op de grond vallen. De eerste speler moet een takje van de stapel pakken zonder de andere takken te bewegen. Beweegt er een ander takje dan is de volgende speler aan de beurt. Wie de meeste takjes heeft op het einde van het spel heeft gewonnen.

Natuurweetje: Als het weer lente wordt, gaan vele vogel op zoek naar takjes en gebruiken ze om een nestje te maken. Ze brengen de takjes op een veilig plaatsje bijvoorbeeld hoog in een boom en bekleden het met zacht materiaal zoals stro of mos. In het knus nestje worden de eitjes gelegd en worden de jonge vogeltjes geboren.

3) Geblinddoekt bomen herkennen

In de winter heb je wellicht wel een sjaal mee als je op stap gaat. Gebruik de sjaal en blinddoek de speler. Deze mag zeker niet kunnen kijken door de blinddoek. Kies een boom uit en laat de geblinddoekte speler de boom goed voelen, betasten, ruiken. Laat de speler vertellen wat die voelt en ruikt. Als die klaar is neem je de speler een eindje weg van de boom, draai die even in het rond en dan mag de blinddoek weer af.  Nu moet de speler op zoek naar de boom die hij daarnet heeft gevoeld. Als het gelukt is, is de volgende aan de beurt.

Natuurweetje: Geen enkele boom is dezelfde ook al zijn ze van dezelfde soort. Door de stam te voelen en te ruiken krijg je al heel wat informatie over de boom. De info over het uiterlijk van bomen kan je ook gebruiken om je te oriƫnteren zodat je niet verloren loopt in het bos.

4) Bladerendomino

Ook al is het winter toch kan je nog heel wat bladeren vinden op de grond. Ieder gezinslid verzamelt 10 bladeren tijdens het wandelen. Probeer zo veel mogelijk verschillende bladeren de zoeken. Als iedereen 10 bladeren heeft gevonden gaan we bladerendomino spelen. We gaan in een kringetje staan. Diegene met het grootst blad mag beginnen en legt het blad op de grond. De volgende legt er een blad naast, maar moet een eigenschap geven die overeenkomt met het eerste blad bijv. heeft dezelfde kleur, heeft dezelfde vorm, heeft ook een lang steeltje, is even groot, enz. Een bepaalde eigenschap mag niet twee keer na elkaar gebruikt worden. Als iemand niet kan volgen is de volgende aan de beurt. Wie is er eerst al zijn bladeren kwijt?

Natuurweetje : In de herfst vallen de bladeren van de bomen. Maar eerst verkleuren ze want het bladgroen verdwijnt uit het blad. Daarna wordt er aan de bladsteel een kurklaagje gevormd en valt het blad van de boom op de grond. In de loop van de winter worden de bladeren langzaam opgeruimd. En wie zorgt daarvoor?  Kevers, wormen, slakken, paddenstoelen, schimmels enz.

 5) Winterbingo in het bos.

Als je op de link drukt, vind je een bingoblad terug.

Daarop staan 10 zaken die je moet proberen terug te vinden in het bos. Je kan samen als gezin zoeken en aanduiden wie wat gevonden heeft. Je kan ook aan iedereen een bingoblad geven zodat ieder kind en ook de ouders afzonderlijk op zoek moeten gaan. Telkens je iets gevonden hebt duid je het aan op het blad zodat je de score kan bijhouden. Wie de meeste zaken heeft gevonden wint. Wie haalt er 10 op 10? BINGO !!!

Als je uitgespeeld ben in de Nonnenbos: in Klein- Brabant zijn nog speelbossen:

– Op de Hoogheide (T.11) Branst.

– In het hof van Coolhem (T.14).

– In Marselaer (T.16) Lippelo.

Alvast veel speelplezier gewenst!