Een meander in het gras: sinusbeheer


Auteur: Lieve Willaert

In het abdijpark in Bornem doet men het al. Maar je kan het evengoed toepassen thuis op je eigen gazon. Het is minder arbeidsintensief dan wekelijks je gazonnetje kortwieken. Je kan creatief bezig zijn met het plannen van de paden. Maar sinus maaien is bovenal een weldaad voor de biodiversiteit. 

Hoe ga je werk als je kiest voor sinusmaaien?

In feite is het heel eenvoudig. Je maait een slingerend pad door het grasveld. Bij de volgende maaibeurt maai je alles binnen het sinuspad maar het pad zelf niet. Bij de derde maaibeurt maai je een volledig nieuw sinuspad. Daarna maai je weer alles binnen dit pad behalve het pad zelf. En zo kan je jaren doorgaan.Je kan dit toepassen op elk grasveld groot of klein. Per maaibeurt blijft zo’n 40% van de vegetatie staan. Verder is er eigenlijk geen recept voor.  Wanneer je maait en hoe vaak je maait bepaal je helemaal zelf. Graskantjes bijknippen hoeft niet meer.  Heb je een plekje met bijzondere bloemen dan laat je dat gewoon staan.

Wat is het gevolg? Een graslandje waarvan het gras verschillende hoogtes heeft met veel variatie. Elke grashoogte schept een bepaald microklimaat. Er ontstaat meer en meer variatie in plantensoorten. Het is een methode waarbij zowel de flora als de fauna optimaal worden gestimuleerd. Elk moment van het jaar is er wel iets te ontdekken in zo’n grasveld.

Sinuspaden zijn vooral aantrekkelijk voor vlinders. Ze kunnen er genieten van de zon en leggen er ook hun eitjes. Die krijgen de kans om te ontwikkelen want ze worden niet onmiddellijk mee gemaaid. Bijen vinden er hun gading want tussen het hoge gras vinden ze bloemen en dus ook nectar. Wilde bijen leggen slechts kleine afstanden af tussen hun nest en hun voedselbron. Wanneer een terrein twee keer per jaar helemaal kaal gemaaid wordt, is dat fataal voor deze dieren. In het hoge gras kunnen insecten bovendien gemakkelijk overwinteren. Vogels vinden er een schuilplaats. Gegarandeerd krijg je veel meer leven in je tuin als je kiest voor sinusmaaien. En op de stukken die juist kort gemaaid zijn kan je dan zelf gemakkelijk op ontdekking in je eigen tuin.

Met dank aan de milieudienst van de gemeente Bornem om ons te laten kennis maken met deze nieuwe vorm van groenbeheer.

Bronnen