Auteur: Cille Blondiau
Honderden kinderen keken vol verwondering naar de natuur en naar de herfst.
Wat zeg ik, honderden kinderen, neen ik schat bijna duizend kinderen uit Klein-Brabant werden door ons, de natuurgidsen op sleeptouw genomen op de natuurpaden in onze bossen, parken.
Zij leerden meer over de bomen en hun vruchten, over fotosynthese, over het bos, over de rol van paddenstoelen.
Zij weten waarom bladeren vallen, maar ook waarom een heel aantal vogels wegtrekken…hoe dieren leven in de herfst en hoe ze zich voorbereiden op de winter.
Zij zochten paddenstoelen, en waren zo blij er zoveel te vinden.
Zij keken naar regenwormen, lieveheersbeestjesā¦
De kleuters raapten kastanjes en eikels, zij luisterden naar verhalen over kabouters en elfjes en zo leerden we hen de principes van fotosynthese.
De oudsten weten nu meer over biodiversiteit en het klimaat, ze kregen zicht op het voedselweb door een spel.
Met de klimaatkoffer krijgen de leerlingen vat op de problemen van de opwarming van de aarde, en de invloed hiervan op de Schelde. Zij leren oplossingsgericht werken, en krijgen zo zicht op het nut van de sigmaplannen, en dit door te bouwen met legoblokken.
Voor het eerste middelbaar werd het Natuurleerpad door Rudi uitgewerkt, waar de leerlingen 12 opdrachten uitvoeren, zoals de lengte van een boom meten, waterdiertjes scheppen en zo veel meer.
Het was ongelooflijk leuk om al deze nieuwsgierige blikken te zien, hun blijdschap als ze weer een insect, een regenworm vondenā¦
Wij, de natuurgidsen, zijn blij en tevreden. Wij hebben weer een groep kinderen dichter bij de natuur gebracht, wij leren ze echt kijken.
Wij bedanken alle leerkrachten die ons die kansen gaven.
Noot van de redactie: 53 verschillende klasjes gingen met ons op stap deze herfst !