De wolf opnieuw bij onze buren


Auteur: Rudi Van Duyse

Na de sage van de Waaslandwolf rond de eeuwwisseling bij onze buren, waar er heel wat mensen melding maakten van een dier dat op een wolf leek, is er nu met zekerheid bewijs gevonden dat na 120 jaar opnieuw een wolf in onze streken rondloopt ten westen van de Schelde in de Moervaart vallei.

Mensen zijn bang van wolven en dat begon al toen we klein waren met het sprookje ”Roodkapje en de wolf”, waar de wolf op gruwelijke wijze de oude lieve oma oppeuzelt.

Niets is minder waar want de wolf heeft meer schrik van jou dan jij van hem moet hebben. Hij is heel schuw en verstopt zich snel als er mensen in de buurt zijn. Er zijn zeker al veel wandelaars in een gebied gaan wandelen waar de wolf zich ook bevond.

Mensenvlees staat trouwens niet op de menukaart van de wolf, wel lust hij een lekkere reebout, schapenvlees en kip.

De wolf heeft eeuwenlang hier bij ons geleefd en werd door de mens uitgeroeid. De reden dat hij nu is teruggekeerd komt omdat wolven nu wettelijk beschermd zijn en zijn voedsel voorraad enorm is toegenomen. Denk maar aan onze populatie reeën in Vlaanderen die worden geschat op meer dan 20.000 stuks. Hetzelfde verhaal is van toepassing op de otter die na meer dan 30 jaar terug bij ons is omdat er nu opnieuw duizenden vissen rondzwemmen in onze rivieren.

Onze veehouders zijn er niet tevreden mee want het is natuurlijk niet fijn als je ‘s morgens een aantal dode schapen vindt op je erf. De wolf verkiest namelijk makkelijke prooien en het is aan de mens om zijn dieren te beschermen tegen dit roofdier. Ondanks de vele discussies en terechte klaagzangen moeten we erkennen dat de wolf hier van nature thuishoort en we met hem en zijn familie opnieuw zullen moeten leren leven.

De kans is heel klein maar mocht je ooit een wolf ontmoeten dan ben jij uitverkoren en moet je het volgende doen:

– genieten van dat uniek moment, want er zijn niet veel mensen die dat gaan meemaken.

– foto’s nemen of filmen zijn heel belangrijk voor onze studie en om je persoonlijke ervaringen te delen met familie en vrienden.

– blijf stil staan en bekijk dit prachtig dier, als jij niet beweegt en de wind komt uit de richting van de wolf, kan je hem wel een tijdje observeren.

– toch voorzichtig zijn met honden, neem ze aan de leiband, zij hebben trouwens geen kans als ze de wolf zouden aanvallen.

– houd afstand en geef ze zeker geen eten.

En vergeet niet dat de wolf, zoals trouwens ook de ree, kan zwemmen … en de Schelde is niet zoo breed. Dus hopelijk mogen we op een dag dat prachtige dier en zijn familie hier ook bij ons verwelkomen .