Ruikt een zwavelzwam naar zwavel?


Auteur: Lieve Willaert

In Branst aan de dijk kon je vorige week een prachtige zwavelzwam bekijken. Paddenstoelenkenner Frans bracht ons hiervan op de hoogte.

De zwavelzwam (Laetiporus sulphureus) is een buisjeszwam. Deze parasitaire zwam groeit soms op dood hout, maar liefst op de stammen van levende loofbomen. Wanneer een boom wordt aangevallen door de zwam, ontstaat bruinrot, een schimmel waardoor het kernhout van de boom krimpt en bovendien roodachtig bruin verkleurt. De stam van de boom wordt langzamerhand steeds verder uitgehold. De parasiet heeft een voorkeur voor eik, wilg, tamme kastanje en ook taxus

In ons geval was het een knotwilg die de pineut was.

Een zestal mooie waaiervormige rokjes draperen de boom. De bovenzijde kleurt dooiergeel tot oranje met lichtgele randjes. Als hij ouder wordt kleurt die baksteenrood. De buisjes zijn citroengeel.

Het vlees is geelachtig tot oranje, eerst week en sappig. Bij het ouder worden wordt dit kaasachtig-brokkelig en bleker. De gele kleur is verantwoordelijk voor de naamgeving, en een zwavelgeur hebben we echt niet waargenomen.

De zwavelzwam groeit vanaf april met een groeipiek in juni en vervolgens vanaf augustus tot en met oktober. De zwam is vrij algemeen en komt over grote delen van de wereld voor.

Verspreidingsgebied in België.

Het vlees van de zwam is wit en sappig, oude exemplaren kunnen erg taai zijn. In het Engels heet de zwavelzwam Chicken of the woods, of boskip, want de draadjesachtige textuur en de smaak doet inderdaad erg aan kip denken. Je kan hem als een Wienerschnitzel paneren en dan bakken. Natuurlijk moet je eerst goed spoelen. Er zijn mensen die een allergie voor deze paddenstoel hebben, omdat vooral de jonge exemplaren bepaalde alkaloïden bevatten. Het is het best eerst een klein stukje te proberen voor er grote hoeveelheden van te eten.


Gerecht met zwavelzwam. Na het koken kleurt het vlees roze.

Waarschuwing: paddenstoelen kunnen giftig zijn, raadpleeg een expert indien je niet zeker bent. Je mag ons ook altijd een mailtje sturen: info@natuurgidsen-klein-brabant.com

Bronnen