Mijn Tuinlab


Auteur: Jan De Bock

In Vlaanderen is het grondbeslag, of grond die niet gebruikt wordt voor natuur, bos, landbouw, 33%.

38% daarvan wordt ingenomen door onze huizen en tuinen, of dus 12,5% van alle gronden in Vlaanderen. In Klein-Brabant is het ruimtebeslag 33% voor Bornem en 40% voor Puurs-Sint-Amands.

Met andere woorden, we kunnen al heel wat doen als we onze tuinen eens deftig onder de loupe nemen. Want natuur moet je niet altijd ver zoeken. Ook in je eigen tuin, hoe groot of hoe klein ook, kan je heel wat doen. Om je daarbij te helpen bestaat er sinds enige tijd een website: https://mijntuinlab.be/ Doe jij ook mee ?

Log in op de site met dezelfde gegevens van waarnemingen.be. Je kan er de karakteristieken van je eigen tuin in geven. Hoeveel m² gras ? Hoeveel bloemen, bomen, struiken ? En nog veel meer. Op basis van je antwoorden krijg je dan een score, maar nog veel interessanter, ook een reeks tips om je tuin natuurlijker te maken. Zo kreeg ik volgende tips:

En toch ben ik ook wel een beetje fier op onze score:

Het is duidelijk dat ik qua luchtkwaliteit en temperatuurregulatie nog wel wat kan doen.

Nog een leuk extraatje:

Op basis van die tool heb ik vorig jaar 2 groene daken aangelegd. Op de foto bovenaan zie je een extensief sedum dakje op onze fietsport. Op een ander plat dakje hadden we plaats voor een intensievere vegetatie.

Wat zijn jullie acties om de tuinscore te verbeteren ? Laat et ons weten en zend ons wat fotomateriaal aub ! (info@natuurgidsen-klein-brabant.com)

Bronnen

https://www.statistiekvlaanderen.be/nl/ruimtebeslag-0

https://mijntuinlab.be/home/