Leuke waarneming: de Windepijlstaart


Auteur: Pieter De bruyn

Foto Windepijlstaart: Karel Boey / Joppe De bruyn

Je ziet ze niet snel, de Windepijlstaart (Agrius convolvuli). Ze zijn nochtans groot, met een spanwijdte van 9 tot 12 cm, maar wel zeldzaam en enkel actief in de vroege avond en ochtend. Deze soort vliegt graag op nachtbloeiende (geurende) planten zoals siertabak en kamperfoelie. De vliegtijd loopt van mei tot eind oktober. Ze zijn vooral goed te herkennen aan de twee rode vlekken op de bovenkant van het lichaam net onder het borststuk. Ze hebben ook een extreem lange roltong, tot wel 15cm! Pijlstaarten kunnen snel vliegen, tot wel 50 km per uur.

Ze leven vooral in Noord-Afrika of het Middellandse Zeegebied en zijn trekkende vlinders die in jaarlijks wisselende aantallen bij ons terecht komen.

Het is vrijwel zeker, dat een windepijlstaart die je hier in de zomer ziet zitten, geboren is in het zuiden. Ze trekken massaal over duizenden kilometers naar onze contreien. Ook dat gebeurt ’s nachts, zodat men er meestal weinig van merkt. In bergpassen in de Pyreneeën heeft men waargenomen dat duizenden nachtvlinders per uur met grote snelheid vanuit het zuiden naar het noorden vlogen. Waarom ze deze trektocht maken is niet geheel duidelijk, dat moet men nog verder uitzoeken.

De rups, met zijn 10 cm lengte ook geen kleintje, leeft van planten uit de windefamilie (vandaar de naam natuurlijk), zoals akkerwinde en haagwinde.

https://waarnemingen.be/observation/253037129/

https://waarnemingen.be/observation/253038177/

https://waarnemingen.be/species/1646/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Windepijlstaart

https://www.vlinderstichting.nl/vlinders/overzicht-vlinders/details-vlinder/windepijlstaart

https://www.heijen.info/heijen/hejje-mojjer-verenigingsnieuws/hejje-natuurlijk-mojjer/1859-hejje-natuurlijk-mojjer-no-58