Beste directie en leerkrachten,
De eerste lentezon komt piepen en meteen begint het bij de natuurgidsen te kriebelen om met onze schoolgaande jeugd op stap te mogen gaan. In de lente komen de hoogdagen om de ontluikende natuur te leren verkennen. De leerlingen hebben een lange winter achter de rug in coronabubbels. Wij geven ze nu de kans om buiten op een corona veilige manier te ontdekken wat er in de klas werd geleerd over de lente.
Een korte bloemlezing van wat er aan bod kan komen. Al heel vroeg in het voorjaar komen de eerste voorjaarsbloeiers piepen. Ze zijn er heel snel bij maar zijn al even vlug weer verdwenen, en dat heeft zijn redenen. Al die mooie lentebloesems op de bomen zijn er speciaal om ons te laten genieten dacht je misschien. Niets is minder waar. Die mooie bloemen zijn er op uit om insecten aan te trekken met geuren en kleuren. De kinderen maken kennis met het verhaal van de bloemen en de bijtjes die broodnodig zijn om die bloemen te bestuiven. Wat is het verschil tussen bestuiving en bevruchting? Bomen komen na hun winterslaap opnieuw tot leven. Knoppen beginnen uit lopen. Uit de knoppen komen nieuwe bladeren en al vlug doen de bomen opnieuw aan fotosynthese. Een moeilijk woord om te zeggen dat die bomen hun eigen voedsel kunnen aanmaken! En in die bomen tussen al dat frisse lentegroen horen wij zeker en vast enkele vogels fluiten. Misschien weten de leerlingen nog niet waarom vogels dit doen. Het dient alvast niet om ‘onze’ aandacht te trekken. Ook vlinders, bijen en hommels zijn terug actief. Insecten zijn een belangrijke schakel om de biodiversiteit in stand te houden. Daar valt heel wat over te vertellen. In de lente kunnen we ook op zoek gaan naar nieuw leven: een vogelnestje, een jong reekalfje, kikkerdril, lammetjes in de wei, een eend met kuikentjes.
Ja, wij vertellen veel, maar wij vinden het ook heel belangrijk dat kinderen op een speelse manier zelf de natuur leren ontdekken. De beleving van de natuur door te kijken, te luisteren, te voelen is heel erg belangrijk. Af en toe wordt er ook tijd gemaakt om op een speelse manier het dieren- en plantenleven te ontdekken. Voor de allerkleinsten kunnen gedichtjes of spookjes over de lente een aangenaam rustpuntje zijn tijdens het wandelen.
Al deze onderwerpen, al deze vragen moeten natuurlijk niet samen in één wandeling aan bod komen. Als leerkracht kan je gerust opteren om een specifiek onderwerp te kiezen waar wij dan rond werken bijv. een bijenwandeling.
Om al deze lenteverhalen te vertellen kunnen we gebruik maken van de verschillende natuurgebieden die onze streek rijk is. Bij de meeste scholen is er wel een natuurgebied op wandelafstand maar soms loont het wel eens de moeite om eens een ander gebied te laten ontdekken in Klein-Brabant.
Sommige onderwerpen kan je beter ontdekken in een specifiek gebied bijv. een bijenwandeling kan je doen in het Hof van Coolhem, de kinderboerderij of het abdijpark, de boerderijdieren kan je ontdekken op de kinderboerderij.
Heb je vragen over een bepaald onderwerp of een specifiek gebied dan kan je gerust een mail sturen naar: info@natuurgidsen-klein-brabant.com of boek onmiddellijk via ons reserveringsformulier.
Beste directie en leerkrachten, wij staan klaar om jullie klasjes te begeleiden tijdens een leerzame en deugddoende natuurwandeling. Aarzel niet om jullie in te schrijven via deze website en we wij zijn er zeker van dat dat ook jullie zullen genieten. Natuurlijk proberen wij onze wandelingen corona veilig te organiseren: met mondmasker, geen materiaal doorgeven, proberen zo veel mogelijk afstand te houden.
Dankzij de steun van de gemeente Bornem en Puurs- Sint-Amands zijn de wandelingen in onze natuurgebieden voor de scholen van Klein-Brabant helemaal gratis
Natuurgidsen Klein-Brabant
Jan, Nils, Tom, Sonia, Cille, Frans, Vonny, Marleen, Pieter, Rudi, Ilse, Ronny en Lieve