Auteur: Cille Blondiau
Dit filmpje gemaakt door Joost Reyniers toont duidelijk dat de bever aanwezig is in Klein-Brabant, en al zeker in Weert. Het viel al een heel tijdje op dat er aan bomen geknaagd werd, en dat er ook al bomen omgevallen zijn rond het wiel.
Het is dus belangrijk onze nieuwe inwoner te leren kennen.
De bever is het grootste knaagdier van Europa, heeft een afgeplatte staart, zijn pels is bruin. Hij is een goede zwemmer, hij heeft zwemvliezen tussen de tenen van de achterpoten. Hij leeft langs het water; rivieren, moerassen, beken en sloten, zolang hij maar aan het water kan, het is eigenlijk een bosbewoner.
De bever is een beschermd diersoort.
Bevers zijn vegetariërs, ze eten water- en moerasplanten, zoals riet, maar ook gras en kruiden. Bevers hebben sterke tanden, waarmee ze bomen kunnen om knagen, ze hebben een voorkeur voor zachte houtsoorten zoals wilg, populier en els, die hier algemeen aanwezig is. De bast, twijgjes en bladeren eten ze, de grotere takken worden gebruikt om dammen en burchten te bouwen.
De bever is geslachtsrijp rond de leeftijd van 3 jaar, en werpen elk jaar slechts 1 keer 2 à 3 jongens. Zij paren tussen december en maart, na 105 dagen worden de jongen geboren. Het mannetje en zijn zoon van vorig jaar helpen bij de verzorging van de jongen, zij worden 3 maanden gezoogd. Na 2 jaar moeten de jongen hun eigen territorium zoeken.
Bevers zijn tijdens de schemering en s’ nachts actief, zij houden geen winterslaap.
Van mei tot augustus verlaten zij de burcht van de schemering tot de zeer vroege ochtend.
Volgende maand geef ik jullie nog wat leuke weetjes over de bever.
Cille