In maart ging ik mee op PAD!


Auteur: Lieve Willaert

De trek van amfibieën komt op gang als het weer meezit: geen grondvorst, zachte avondtemperaturen (min. 8° C) en een hoge luchtvochtigheid, doorgaans vanaf de tweede of derde week van februari. De piek valt meestal in de tweede of derde week van maart. Begin april valt alles stil. Maar door de klimaatsverandering, raken padden van slag en worden zelfs begin januari al trekkende exemplaren gezien.

Nadat de eitjes werden afgezet in de poel, trekken de eerste dieren meteen terug. Vooral de wijfjes zijn er snel bij om het voortplantingswater te verlaten. De mannetjes blijven enkele weken langer in het water en trekken eind april, begin mei naar hun zomerleefgebied.

Ergens in juli of augustus zien we het gevolg van de paddentrek: honderden padjes, kleine kruipertjes van amper een cm groot, komen uit het water. Het fenomeen is soms zo opvallend dat er zelfs een woord voor werd uitgevonden: de paddenregen.

In Bornem zijn er drie plaatsen waar de paddenvrienden gestructureerd actie ondernemen.

1) Weert

2) Fort en ’t Hoogste

3) Buitenland

Coördinator hiervoor is

Carola Denotte

Roddam, 89

2880 Bornem

0474297715

denottecarola@gmail.com

Trek er zeker niet op eigen houtje op uit. Hoe goed bedoelt het ook mag zijn, mensen die geen contact hebben genomen met de lokale coördinator doen soms meer kwaad dan goed. De padden worden verkeerd overgezet, verkeerd gedetermineerd en komen fout in de statistieken.

Als je toch een diertje tegenkomt op de weg laat je ze best terug los zo dicht mogelijk bij de plaats waar je ze vond.

Als je met de auto op pad bent op een paddengevoelig stukje weg, pas dan zeker je snelheid aan, want voor je het weet worden ze onder je wielen gezogen.

Op de plaatsen waar er veel slachtoffertjes vallen heeft men paddentunneltjes gemaakt zodat ze sowieso veilig kunnen oversteken.

Ook paddenschermen kunnen hulp bieden.

Als de padden de baan willen oversteken, kunnen ze niet over het scherm.

Ze lopen zijdeling weg en belanden in een emmertje.

De paddenvrienden helpen de diertjes uit de emmer en zetten ze aan de overkant, tweemaal per dag.

Elke avond vlak na zonsondergang gaan verschillende ploegen op pad en worden exemplaren die toch op de rijbaan terecht komen voorzichtig geholpen en overgezet.

De resultaten vind je terug op HYLA, de amfibieën- en reptielenwerkgroep van Natuurpunt.

Resultaten voor Bornem de laatste jaren :

13319m
6217m
5693m

Merk op dat het aantal dodelijke slachtoffertjes wel degelijk verminderd is in de laatste jaren.

Dus onze inspanningen zijn de moeite waard.

Nu zit de paddentrek er bijna op, maar mocht je zin hebben om volgend jaar mee te helpen contacteer gerust de paddenvrienden van Carola!

Alle info kan je terugvinden op:

https://www.natuurpunt.be/pagina/help-mee-met-de-paddenoverzet