Het dagboek van Slimy – deel 4


Auteur: Lieve Willaert

Opgelet: Dit is een verhaal voor kinderen, voor volwassenen met voldoende fantasie en voor iedereen die op een eenvoudige manier iets wil bijleren over het leven van de Europese paling.

Slimy is nu volwassen en een echte veelvraat. Lees maar!

Oktober 2015

Hoi, Slimy hier. Ik ben nu een volwassen grote paling. Nu noemen ze mij een rode aal.

Gek hé al die verschillende namen, maar ik zie er ook altijd iets anders uit. Ik heb nu een groene bruine rug en een witte buik. Ik ben al bijna 100 cm groot. Ik eet nog altijd veel schaaldieren, waterinsecten, vlo, kreeften, muggenlarven, aasgarnalen, slakken en kleine vissen. Ik ben een echte jager. Dat kan je ook zien aan mijn kop. Ik heb grote zijwaarts gerichte ogen. Mijn onderkaak is sterk en groter dan mijn bovenkaak en ik heb vlijmscherpe tanden. Ik laat mij vooral leiden door mijn geur als ik ’s nachts jaag. Ik heb vier neusgaten. Twee langs waar het water binnen stroomt en twee waarlangs het water buiten stroomt. En ik ruik dus mijn prooi van op grote afstand.

Moet je wat weten. Ik denk dat ik een vrouwtje ben. Maar dat kan je nog niet goed zien aan mij. Ik denk het, omdat ik zo groot ben. Want mannetjes palingen die blijven meestal kleiner.

September 2018

Dag vrienden. Nu ben ik Slimy de schieraal. Ondertussen zijn jullie het al gewoon dat ik telkens van naam verander zeker?

Ik voel mij nu groot en dik genoeg om terug op reis te vertrekken. Want ik wil eitjes gaan leggen. Daarom wil ik terug de Schelde in en zo naar de Noordzee. Van daaruit begint dan mijn 6000 km lange trektocht terug naar de Sargassozee.

Om dit tot een goed einde te brengen heb ik grotere vinnen gekregen.

Soms noemen ze me nu ook zilverpaling. Om beter beschermd te zijn tegen vijanden die mij willen opeten heb ik mij een beetje gecamoufleerd. Ik heb nu een donkergrijze rug en een zilverwitte buik. Op die manier kunnen mijn vijanden mij niet zo gemakkelijk zien. De reis die ik nu ga maken is immers lang en gevaarlijk. Ook mijn ogen zijn groter geworden. Dat is nodig om in de oceaan te kunnen reizen.

Ik denk dat vannacht het juiste moment is om te vertrekken. Maar eerst wil ik nog eens flink mijn buikje vullen. Wisten jullie dat ik tijdens de ganse reis naar de Sargassozee niet meer eet? Hou dat maar eens vol!

Wist je dat…

  • Dat mannelijke palingen 6 tot 12 jaar in zoet water blijven.
  • Dat vrouwelijke palingen 9 tot 20 jaar in zoet water blijven.
  • Dat sommige palingen niet meer terugkeren naar de oceaan.
  • Dat deze palingen veel ouder worden en de oudste paling 88 jaar werd.
  • Dat volwassen vrouwtjespalingen(100cm) veel groter zijn dan mannetjespalingen. (50cm)

Bronnen