Het dagboek van Slimy – deel 3


Auteur: Lieve Willaert

Opgelet: Dit is een verhaal voor kinderen, voor volwassenen met voldoende fantasie en voor iedereen die op een eenvoudige manier iets wil bijleren over het leven van de Europese paling.

Kleine Slimy is in Bornem beland, dit hebben jullie de vorige keer kunnen lezen. Hij is nu echt groot geworden. Lees maar verder over zijn leven hier bij ons.

Juni 2007

Ik ben Slimy. Kennen jullie me nog? Drie jaar geleden ben ik in Bornem komen wonen. Ondertussen ben ik al een flinke jongeling of juveniel geworden. Men noemt mij nu ook gele aal. Dat komt omdat mijn onderbuik een mooie gele kleur heeft gekregen. Ik heb nu ook kleine zacht schubben, maar die voel je bijna niet. Ik voel me stilaan echt groot en sterk worden. Mijn rug, staart en anaalvin zijn tot één geheel vergroeid. Ik heb twee borstvinnen langs opzij, maar geen buikvin. Ik woon nu in een grote vijver, het Schoorlandwiel in Branst.

Ja, goed gedacht, ik ben dus helemaal op mijn eentje de dijk overgekropen om in die vijver te geraken. Ik heb daar geen problemen mee zeker niet als het juist heeft geregend en alles nat is.

Ik heb heel kleine kieuwen die ik heel goed kan afsluiten van de buitenwereld. Op die manier drogen mijn kieuwen niet uit als ik over land trek en een tijdje niet in het water zit. Ik kan trouwens ook ademhalen dwars door mijn huid net zoals een kikker. Ik ben al bijna 50 cm lang en met mijn gladde, slijmerige huid kronkel ik erop los zowel in het water als op het land.

Maart 2009

D ie vijver is nu echt mijn thuis geworden. Overdag verstop ik mij, want dan ben ik een beetje bang. Ik kruip dan op de bodem van de vijver in de modder zo diep als ik kan of tussen stenen of plantenstengels. Dan voel ik mij veilig.

’s Nachts word ik wakker en ga ik jagen op zoek naar eten.

Ik jaag op muggenlarven, zoetwater mosselen, vlo kreeftjes, kuit, kleine visjes enz. En ik kan veel eten hoor, want ik heb altijd honger. Ik doe er alles aan om groot en vet te worden.

Ik leef hier op mijn eentje, maar dat deert mij niet. Dan moet ik ook geen voedsel delen met mijn soortgenoten en heb ik zelf lekker veel! En als het eten op is trek ik er op uit naar een andere vijver of sloot op zoek naar iets nieuws om te eten.

December 2010

Sst. Slimy slaapt nu. Hij heeft zich ingegraven diep in de modder. Dat doet hij elke winter.

Hij wil dan stilletjes rusten. Hij gaat niet meer jagen. Hij wil ook niet meer eten. Het is immers een beetje te koud buiten. We gaan hem dus niet storen. Sst.

Wist je dat…

  • Dat palingen op het droge 48 uur in leven kunnen blijven.
  • Dat een paling stopt met eten als het water te koud wordt. In België is dat van oktober tot april.
  • Dat de snelheid waarmee palingen groeien afhangt van de watertemperatuur.
  • Dat sommige religies vinden dat paling eten onrein is omdat die geen schubben hebben.
  • Dat een paling wel degelijk schubben heeft maar die liggen diep ingebed.
  • Dat palingen vroeger levend gevild werden.
  • Dat dit nu uiteraard niet meer gebeurt!

Bronnen