Hedera helix of klimop


Auteur: Sonia de Keyzer

Hij kan tot 10 meter hoog opklimmen of een dik tapijt op de grond vormen. Een al wat oudere plant die voldoende licht krijgt, kan bloeiende boogvormige zijtakken ontwikkelen.

Klimop vertoont bladdimorfie, wat wil zeggen dat aan een plant twee verschillende soorten bladeren voorkomen.

niet bloeiende klimop (foto: Sonia de Keyzer)
bloeiende klimop (foto: Sonia de Keyzer)

De bloei is in de nazomer en herfst tot in december.

Belangrijk om weten is dat klimop een zeer belangrijke drachtplant is. (Een drachtplant is een plant die in de vorm van nectar en pollen voedsel levert aan insecten. Vooral bijen maar ook hommels en sommige wespensoorten verzamelen pollen van de drachtplant om te voeren aan hun larven.). Bloeiende klimop is voor vele insecten in de herfst nog een rijke bron van nectar en stuifmeel in een periode dat er bijna geen bloemen meer zijn.

Klimop is ook een goede schuil- en slaapplaats voor allerlei vogels en de bessen worden in de winter en vroeg voorjaar door merels, spreeuwen en houtduiven erg gesmaakt.

Talrijke vogels als heggemussen, merels en winterkoning nestelen graag in klimop. Ook overwinteren er sommige dagvlinders zoals gehakkelde aurelia.

Gezonde en krachtige bomen ondervinden geen last door klimopbegroeing.

Klimop is giftig voor de mens voor zowel de bladeren als de bessen. Door de hoge concentratie aan saponinen kan je hem als zeep gebruiken. (Nog niet geprobeerd.)

Klimop is een zinnebeeld voor trouw, het aanhechten en eeuwig leven, altijd groene bladeren. Op grafstenen wordt klimop dan ook gebruikt als symbool van onsterfelijkheid.

Bron: Wikipedia