Geel van bij ons


Auteur: Lieve Willaert

De heide in Branst kleurt geel. De prachtige gele brem (Cytisus scoparius, synoniem: Sarothamnus scoparius) staat volop in bloei.

De struik behoort tot de vlinderbloemenfamilie. De bloemen worden bevrucht door hommels. Als deze op de kiel of het onderste deel van de bloem landen springen de tien vergroeide meeldraden tevoorschijn. Ze bepoederen het insect met pollen. Ook de spiraalvormige stijl komt dan vrij en in een eigenaardige cirkelvormige beweging wrijft de stijl over de rug van het insect. Heeft de hommel al eerder een andere bloem bezocht dan kunnen de pollen van die bloem zorgen voor bevruchting. Het vruchtbeginsel groeit dan uit tot een peul. In de peul zitten donkerbruine zaden met een oranje mierenbroodje. Mieren komen eropaf en zorgen voor de zaadverspreiding. En zo krijgen we het volgende jaar een kiemplantje voor een nieuwe bremstruik!

Wil je genieten van deze gele pracht:

Bekijk dan de onderstaande foto’s of nog beter, ontdek het gebied en ga met je familie of twee vrienden coronawandelen in T11.

Wil je alleen even de heide komen belijken, dat kan ook. Het gebied is gemakkelijk te bereiken via de Riddermoerstraat in Branst of neem een van de zijwegje van de Branstsedreef.