De Natuur is jarig – Fietstocht Bornem – Kruibeke met klimaatgids


Elk jaar vieren we de Europese Natura2000-dag op 21 mei. Dit jaar doen we dat al voor de 30ste keer! In 1992 werden op deze dag namelijk zowel de EU-habitatrichtlijn als het LIFE-programma goedgekeurd. Zij vormen mee de basis van het Natura 2000-netwerk van beschermde gebieden van de EU. Wist je dat Natura 2000 tegenwoordig bestaat uit meer dan 27.800 gebieden verspreid over land en zee├źn van de EU die met succes bijdragen aan het behoud van ons unieke Europese natuurlijke erfgoed? Fantastisch, toch?

De ganse maand mei zetten we de Europese topnatuur in de kijker. Bezoek een nabijgelegen Natura 2000-gebied en ontdek de soorten en habitats die hier worden beschermd. In de Scheldevallei zijn de overstromingsgebieden die door het Sigmaplan worden aangelegd met de steun van LIFE Sparc, hier prachtige voorbeelden van. We geven de rivier er meer ruimte en herstellen kostbare getijdennatuur. Er valt ook heel wat te beleven.

Op zondag 15 mei trekken we met de fiets langs de Schelde en enkele interessante overstromingsgebieden. We zien de toekomstige overstromingsgebieden in Bornem en horen van de gids wat de gelijkenissen en verschillen zijn met het reeds afgewerkte project vlakbij in Kruibeke. Bij hoogtij vatten we post aan de inwateringssluis in de Polders van Kruibeke waar het Scheldewater als een indrukwekkende waterval het gecontroleerd overstromingsgebied binnenstroomt! Het wordt een mix van natuurbeleving en sportieve beweging maar ook met oog voor klimaatverandering, veiligheid en economie.

Gids: Jan De Bock

Ontdek de hele reeks gegidste activiteiten in het kader van LIFE Sparc op www.life-sparc.eu/kalender.PRAKTISCH
– zondag 15 mei van 13u30 tot 18u
– lengte: 37 km
– Start: het sas in Bornem (vlakbij de N16)
– vergeet je fiets niet!
– deelnemen is gratis, vooraf inschrijven via https://forms.gle/bm54nPDNq3AajT3m6

Vragen? Contacteer ons via communicatie@rlsd.be.