De koningin onder de pages


Auteur: Lieve Willaert

Een koninginnenpage (Papilio machaon) is zeker geen alledaagse gast.

Ik was dus best verwonderd toen deze schone onder de dagvlinders sierlijk kwam rondfladderen tijdens mijn tuinwerkzaamheden.

De koninginnenpage heeft een spanwijdte van ongeveer 75 mm en is daarmee één van de grootste van onze dagvlinders. Zijn zachtgele vleugels zijn begrensd met zwarte lijnen. Op de achtervleugels, die uitlopen in staartjes, is een zwarte band blauw ingekleurd en vallen de twee oranjerode stippen meteen op.

De rode vlekjes doen denken aan ogen en doen vijanden opschrikken.

Ook de vleugelslipjes of staartjes fungeren als afleiding voor vijanden die insecten eten. Als de vlinder zich met gesloten vleugels stilhoudt, doen de puntige uitstulpingen denken aan antennes. Antennes zitten normaal aan de voorzijde van de vlinder en dus valt een vijand de verkeerde kant aan. De vlinder kan als de vleugelslippen beschadigd raken gewoon verder vliegen.

Mijn bezoeker heeft overwinterd als pop en behoort tot de eerste generatie van dit jaar. Deze generatie vliegt van eind april tot midden juni. Een tweede en soms zelfs derde generatie volgen nog later op het jaar. Een volwassen vlinder leeft een drietal weken. In die tijd gaan ze op zoek naar nectar en ook naar een geschikte partner om zich voort te planten.

De vrouwtjes plakken hun eitjes één voor één op hun waardplant.

En de waardplant die mijn vlindertje had uitgekozen was een nog jong venkelplantje.

De volgende dag viel mijn oog dan ook op dit piepklein eitje.

Ik eet zelf wel graag venkel, maar toch kijk ik nu elke dag vol spanning uit naar een of ander rupsje.

De rupsen beginnen hun leven klein en zwart, en vervellen wel 4 keer. Op het einde is de rups dik en erg kleurrijk, groen met zwarte, witte en oranje vlekken. Heel mooi. Een koningin onder de rupsen.

Als de rups volgroeid is, spint ze op een schaduwrijk plekje een zijdedraad, waarmee ze zichzelf vastmaakt aan een takje of stengel. Vervolgens ontdoet ze zich van het kleurrijke omhulsel en verandert in een bruine of groene pop.

Wanneer de vlinder groot genoeg is, kruipt hij uit de pop.

Wanneer de vlinder uit de pop komt, duurt het enkele minuten vooraleer hij kan vliegen. Eerst moet de vlinder voldoende bloed naar zijn verkreukelde vleugels pompen. Ik ben benieuwd of ik dit binnenkort nog mag meemaken in ons tuintje.

https://www.natuurpunt.be/pagina/koninginnenpage

https://nl.wikipedia.org/wiki/Koninginnenpage

https://waarnemingen.be/species/694/