De Dikrand tonderzwam.


Auteur: Sonia de Keyzer

Deze houtzwam wordt hel vaak verward met de platte tonderzwam. Uiterlijk gelijken deze zwammen sterk op elkaar. Jonge zwammen kan je enkel determineren op grond van de lengte van hun sporen.

platte tonderzwam

De dikrand tonderzwam is een beruchte parasiet die witrot veroorzaakt (het aangetaste hout verandert in een witte, sponsige en vezelige substantie). Hij is dodelijk voor zijn gastheer.

Het zijn dus wat men noemt necrotrofe parasieten. Ze infecteren gezonde loofbomen (in tegenstelling tot de zwakte parasieten die enkel verzwakte of zieke bomen aantasten). De aftakeling gebeurt heel langzaam en het kan nog jaren duren eer de boom zo verzwakt is dat hij door hevige wind doorbreekt.

De levensduur van de zwam is afhankelijk van de levensduur van de gastheer zou je denken…niet dus. Nog jaren na het afsterven van de boom, verschijnen opnieuw dikrand tonderzwammen. De parasiet is dus saprofyt geworden.

Dikrand tonderzwammen worden steeds vaker waargenomen. De opwarming van het klimaat speelt hierbij waarschijnlijk een grote rol. Wat ook een reden blijkt te zijn, is dat de gezondheid van onze loofbomen, door veranderde weersomstandigheden achteruitgaat en daar weet deze parasiet van te profiteren.

Platte tonderzwam.

Bron:

Tekst: Wikipedia.

Foto dikrand tonderzwam: Sonia de Keyzer

Foto platte tonderzwam: Wikipedia