Op deze foto zie je alle verschijningsvormen van de paardenbloem.
Auteur: Sonia de Keyzer
Als je de paardenbloem goed bekijkt dan zie je dat ze niet uit één maar uit minstens 200 kleine bloemen bestaat, allemaal met hun meeldraden en stampers.
Ze is knalgeel en dat is niet toevallig, is het jullie ook al opgevallen dat de eerste voorjaarsbloemen geel of wit zijn? Wel dit heeft te maken met ultra-violetlicht en dat is het licht dat bijen en hommels heel goed kunnen zien. In een periode dat bestuivers nog zeldzaam zijn, kan je als bloem er maar beter voor zorgen dat je gezien wordt
De paardenbloem opent haar bloem bij de eerste zonnestralen en sluit ze terug als de zon ondergaat. Bij regen of zeer grijs weer blijft ze zelfs gesloten. De plant herhaalt deze beweging totdat ze uitgebloeid is. Vanaf dan blijft ze definitief toe zodat de zaden kunnen rijpen tussen de dichtgeknepen omwindselblaadjes. Pas als de zaden rijp zijn verschijnt de pluizige zaadbol, die wacht op een zuchtje wind om de zaadjes te verspreiden.
Het openen en sluiten van de bloem heeft alles te maken met het bewaren van de warmte van overdag en het beschermen van meeldraden en stampers tegen de koude nachttemperaturen.
Wat weinig mensen weten is dat deze plant een enorme vitaminen en mineralen bom is. Ze is eetbaar van bloem tot wortel, in slaatjes, thee of confituur.
Al in de 11de eeuw werd de bloem als medicijn beschreven in Arabische boeken. In onze streken werd ze in de 15de eeuw ontdekt als geneeskrachtig medicijn voor leverkwalen, wat ook wetenschappelijk bewezen is. Daarom kreeg ze het woord officinale achter haar naam.
De bijnaam pisbloem is haar gegeven omdat ze zeer water afdrijvend werkt, Ze wordt paardenbloem genoemd omdat paarden en zelfs varkens haar niet lusten.
Ze groeit enkel daar waar de bodem verstoord is door een tekort aan calcium of te zeer verhard. Ze brengt via haar afgestorven bladeren calcium in de bodem en met haar wortels maakt ze de verharde bodem terug los. Als je ze bestrijdt komt ze met eens zoveel bloemen terug, ze blijft tot het evenwicht terug hersteld is en verdwijnt dan vanzelf. Je kan aan de groei van de plant zien hoe het met de bodem gesteld is. Liggen de bladeren plat tegen de grond, dan is er nog veel werk aan de winkel. Staan ze mooi naar omhoog dan is dit al een goed teken en zal ze na een tijdje verdwijnen.
Als je in één zucht alle pluisjes kan wegblazen, maag je een wens doen en wie weet zorgt de bloem naar de invulling van die wens….
Bron tekst en foto: Wikipedia
o je dady