Vlasrootput “De Kluys”
Auteur: Rudi Van Duyse
Zo een wateronderzoek bestaat uit 8 chemische testen. De manier van testen gebeurt op de oude manier, dus niet met elektronische meetinstrumenten, die veel sneller gaan en ook nauwkeuriger zijn, maar volgens de oude methode met druppeltjes en kleurkaarten.
De reden is dat we dergelijk wateronderzoek ook aanbieden aan scholen, niveau 4e middelbaar, en de leerlingen op deze manier leren omgaan met labotechnieken die ze later in de hogeschool of universiteit nog kunnen gebruiken.
We gaan het poelwater onderwerpen aan de volgende testen:
-zuurgraad/ammonium/nitraat/fosfaat/chloriden/hardheid/ijzergehalte/zuurstofgas.
Hier als voorbeeld de test kit van ammonium, één van de 8 testen die we uitvoeren.
TEST KIT AMMONIUM
Zonder te ver in details te gaan over de resultaten van de chemische testen , vermelden we hier nu enkel het resultaat van ons onderzoek.
Meer diepere analyseresultaten kunnen later op verzoek worden getoond.
Na de 8 chemische testen komen we tot een resultaat van 6,9 op 10, wat niet zo slecht is, al is er één test die heel ondermaats is en dat verrast ons niet gezien de situering van de poel tussen landbouwgronden.
Het resultaat van fosfaat PO4 is slecht.
De reden is waarschijnlijk te zoeken aan de omringende landbouwgebieden die de poel omsluiten. Het zijn mogelijk de meststoffen die worden gebruikt om de landbouwgronden van het nodige voedsel te voorzien en de afwatering naar de poel toe die hier een rol spelen.
Al is het ook mogelijk, maar weinig waarschijnlijk, dat de verontreiniging komt van afvalwater uit huishoudens of van vogelkolonies.
Zo sluiten we hier dan ook ons vierluik van artikels af en hopen dat jullie dit interessant vonden en van deze hele analyse hebben genoten en iets hebben bijgeleerd.
Bron: Rudi Van Duyse en André Van Poeck