Verslag van de leer en natuurwandeling in de polders van Battenbroek 8 maart 2025


Auteur: Alain Ureel

Eerst moest er natuurlijk wat geschiedenis verteld worden over de polders van Battenbroek . Aan de hand van een oude kaart is duidelijk te zien dat de vroegere polder omsloten was door de Nete, de Dijle en de ondertussen dicht gegooide Vrouwvliet. De polders werden vooral gebruikt als gras en hooilanden.

Vanaf 1950 is men populieren beginnen planten in de polder. Dat duurde ongeveer 20 jaar en ondertussen zijn de populieren grotendeels vervangen door inheems loofhout. Pas de Meulebossen ( Meirebossen ) binnen of we worden al geconfronteerd met de eerste sporen van onze vriend de bever. Bijtsporen op de berken, wissels en verder op de wandeling een beverdam.

Al gauw passeert ook de Tonderzwam de revue. En daar moest uiteraard het “ pipi verhaal “ ook bij vermeld worden. Met dank aan de Vikings en Ötzi.

Langs de Meiren verlaten we stilaan het bos en komen zo in een gans andere wereld terecht. De wereld van de sigmawerken met zijn overstromingsgebieden. Een aanrader voor de vogelliefhebbers. Reigers, bergeenden, aalscholvers, kieviten,…..

Met zicht op het Zennegat wandelen we verder in de richting van het Kasteel van Battenbroek met zijn rijke geschiedenis.

Er is zoveel te vertellen en te ontdekken in dit relatief klein gebiedje. Dan hebben we het nog niet uitgebreid gehad over de fauna en de flora, de rol van de Romeinen.

Meteen een reden om terug te komen! Volgende keer zit er misschien een bezoek aan het kasteel in. De contacten zijn inmiddels gelegd met de verantwoordelijken van VZW natuurbehoud Battenbroek en het ANB.

De leuke namiddag sluiten we af met een lekker drankje in de kantine van FC Walem.

Allen bedankt voor de deelname en interesse en see you next time.

Groeten

Alain