Auteurs: Lieve Willaert en Nils Meeus
Het hof van Coolhem was reeds een heerlijkheid in de twaalfde eeuw maar zijn geschiedenis gaat waarschijnlijk nog veel verder terug in de tijd. Het oudste bouwwerk was een motte, een klein kasteel staande op een kunstmatige heuvel.
Van 1470 tot 1797 waren Cisterciënzer monniken van de Sint Bernardusabdij te Hemiksem hier actief. De gerestaureerde tiende schuur die nu dienst doet als feestzaal dateert deels uit deze periode. Het domein werd voornamelijk gebruikt als buitenverblijf en als leerschool voor paters. In deze periode zijn heel wat bouwwerkzaamheden verricht en was er onder meer een verbinding gemaakt met de Vliet waarop goederen konden vervoert worden.
Het zal je dan ook niet verbazen dat er heel wat archeologische vondsten zijn gedaan op het domein. Ook de fundamenten van enkele vernielde gebouwen zijn wederom blootgelegd.
Tijdens de Franse revolutie werden alle religieuze instellingen afgeschaft en kwam het goed in privé handen terecht. In de twintigste eeuw kwam alles bij één eigenaar terecht en kreeg het gebied vorm zoals het nu bestaat. Uiteindelijk werd in 1987 het parkgedeelte (13.7 ha) verkocht aan de gemeente Puurs en de Moeren (79 ha) aan het Vlaams gewest.
Wij natuurgidsen zijn vooral geïnteresseerd in de flora en fauna van dit gebied.
Het parkgebied bevat heel wat mooie bomen, opvallend is de rode beuk met een omtrek van 5.7 meter en een prachtige oude Amerikaanse kastanje op het erf. Het bos bevat een 80tal inheemse en uitheemse bomen en struiken. En natuurlijk is zo’n mooi bosgebied een graag geziene habitat voor tal van dieren. Oren en ogen open en je ontdekt misschien wel een ree, een buizerd of een eekhoorn. In de grote vijver is er een rustplaats voor watervogels.
Individuele bezoekers, scholen, groepen, iedereen ontdekt hier wel iets wat de aandacht trekt.
In de herfst mag het hof van Coolhem er zeker zijn door de grote variatie aan paddenstoelen en het rijke kleurenpallet aan herfstkleuren in het park.
Daarom ook dat we zondag 11 oktober hier starten met onze driedelige reeks paddenstoelenwandelingen onder leiding van gids Frans.
De wandeling start om 14u30 aan de ingang van het park. Inschrijven is verplicht en kan op deze website bij activiteiten.
Op ontdekking in het park Hof van Coolhem
Voor de scholen is er een zeer leuke vieze-beestjes-tuin in het park. Odilon oorworm en zijn vrouw Helga heten jullie hier hartelijk welkom! De kinderen kunnen alleen of samen met een gids op ontdekking in de wereld van de piepklein kriebelbeestjes.
Ook in de bijen en de vlindertuin valt heel wat te beleven voor de scholen. Via kijkvensters kan je kennis maken met de wondere wereld van de honingbijen. In het bijenhotel kan je het verschil bekijken met de solitaire bijen. Via de prachtige bloementuin kan je makkelijk de link leggen tussen de bloemen en de bijtjes.
In de oude en nieuwe boomgaard probeert men op een ecologische manier 79 verschillende ook oude fruit variëteiten te kweken en te onderhouden.
Op de compostsite kan je iets leren over thuis composteren en kringloop tuinieren. Compostmeesters geven graag uitleg over hoe je dit het best aanpakt!
In de aspergetuin kan je op de infoborden, de aspergeluifel en met geluidsfragmenten alles leren over deze Klein- Brabantse groente. In het voorjaar kan je in de praktijk zien hoe je op de beste manier de witte asperges kunt oogsten.
Nabij de schapenstal kan je een kudde bruine vossenkopschapen in het oog houden. Lokale herders uit Klein-Brabant hebben dit zeldzame schapenras vroeger aangehouden voor het fokken van Paaslammeren. Uit deze restpopulaties werd de Ardense voskop terug gefokt en geselecteerd.
De kruidentuin past perfect in het historisch kader van de Sint-Bernardusmonniken. Kruiden werden toen gekweekt voor de in keuken maar ook als medicijnen. Ook hier kan je een gegidste wandeling krijgen.
Verder is er nog een infopad met wegwijzers waar je enkel weetjes ontdekt over de geschiedenis, flora en fauna van het gebied. Wie van poëzie houdt kan het poëzie pad proberen met dierenfabels op rijm van de Griekse dichter Aesop.
Binnen het domein is een vriendenkring actief. Ze houden zich bezig met het onderhoud, allerlei milieu en natuur educatieve projecten, wandelingen en rondleidingen. Een heleboel werk waar veel helpende handen bij nodig zijn.
Onze gidsen Nils en Lieve zijn hier ondertussen actief. Voor info hierover of als je ook mee wil helpen kan je altijd terecht bij ons: info@natuurgidsen-klein-brabant.com Of bij: pierre.amelinckx@telenet.be.
Bosreservaat de Moeren
Naast het parkgedeelte bevindt zich één van de meest waardevolle elzenbroekbossen uit Vlaanderen dat wordt beheerd door het agentschap van Natuur en bos. Dit bosreservaat kent een integraal bosbeheer. Dit houdt in dat er vrijwel geen beheer wordt toegepast in de meeste gebieden van het reservaat. De Moeren herbergen een zeer rijke fauna en flora waar onder zich heel wat zeldzame soorten bevinden.
Wij natuurgidsen hebben van het ANB de mogelijkheid gekregen om jaarlijks één wandeling te organiseren in dit gebied. Deze zal doorgaan in het late voorjaar en is een unieke kans om het gebied te ontdekken!