Een ecologische tuin


auteur: Jan De Bock

In onze B&B krijgen we regelmatig gasten over de vloer die met interesse naar onze bio-ecologische bouw vragen. Dan spreek ik ook meestal over onze ecologische tuin.

“Wat is een ecologische tuin dan wel ?” vroeg een van onze gasten. Eerst dacht ik: dat is toch een eenvoudige vraag. We gebruiken geen pesticiden, hebben weinig verhard en nog van die gebruikelijke antwoorden. Maar eigenlijk gaat het een stuk verder. Het gaat over hoe je kijkt naar een tuin, wat je ervan verwacht.

Egologische tuinen

Egologische tuinen zijn 100% ontworpen om de mens en ons ego tevreden te stellen. Mooie, grote, groene grasperken, strak afgelijnd, vlak als een biljart, regelmatig bemest, frequent afgereden liefst zelfs met een robotje. Je kan er op golven, Kubb spelen, tentje zetten, … In de borders staan mooie bloemen en struiken. Bloemen die wij, als mens mooi vinden. Mooi betekent dan meestal ook: speciaal, uniek, niet makkelijk ergens anders te vinden. Exotische en gekweekte bloemen en planten passen er dus perfect bij. Onkruid moet vermeden worden door veel te wieden of nog makkelijker door herbiciden te gebruiken. Een mol ruïneert onze ideale tuin. Een extreem voorbeeld van zo een egologische tuin luidt: “Kunstgras is toch groen?”

Ecologische tuinen

Ecologische tuinen stellen de natuur centraal. De mens is maar een deeltje van die natuur. Om van een natuurrijke tuin te kunnen spreken moet er veel aandacht zijn voor de lokale en inheemse planten en dieren. Of beter, de natuur zelf zijn weg laten zoeken en planten laten uitkomen die in een Egologische tuin zouden gezien worden als onkruid. Eigenlijk is het beheer voor de mens veel makkelijker in zo’n tuin en dus spreekt men van de lazy gardener. Het beperkt zich meestal tot de natuur een handje helpen door bodems te verschralen, exoten te verwijderen en woekeraars in toom te houden. Strakke graslanden kunnen er zijn, maar worden tot het minimum beperkt.

Een tuin vol bloemen lijkt in veel gevallen een ecologische tuin te zijn. Maar …
We laten in onze tuin heel wat wilde planten groeien en bloeien. Knoopkruid, distels, jacobskruiskruid en heelbloemen zijn er rijk aanwezig, We hebben ook aangeplante en aangekochte bloemen zoals zonnebloemen en rudbeckia’s. Het verschil ? op de wilde planten is er een zee aan leven te bespeuren: zoemen, zuigen, vliegen, snuiven, verspreiden, bestuiven. Op het aangekochte materiaal is er maximaal de helft van waar te nemen. Recent nog genoten putters van ons knoopkruid.

Ben jij een egologische of een ecologische tuinier ?

  • Laat jij onkruid wel eens groeien ?
  • Doe je mee aan maai mei niet ?
  • Laat je de mol zijn huis zoeken en zet je een bloemetje op de molshoopjes ?
  • Zorg je voor gaten in de omheining zodat egels kunnen langskomen ?
  • Laat je een ree soms wat van je lekkere tuin genieten ?

Welke tuin heb jij ? Je kan deze 2 fundamenteel verschillende manieren van tuinieren op een schaal zetten en ze bekijken als de extremen van een continuüm. Meeste tuinen zullen er ergens tussen zitten. Maar jammer genoeg zitten de meeste tuinen wel aan de kant van het egologische.

Recent werd de Europese wet op natuurherstel van kracht. Draag jij je steentje bij en maak je van je tuin een ecologische weelde ?

Interessante literatuur