Wat kruipt en fladdert er, bij dag en bij nacht, zoal rond in en om het Arboretum van Puurs ?


Auteur Hedwige Hofmans

Het jaar 2024 was al behoorlijk gevorderd en vanaf de tweede helft van juni ging ik regelmatig een toertje maken in het Arboretum.  Ik vroeg me af of er in een domein met zoveel exoten ook andere insecten zouden voorkomen dan in de omgeving errond.

Tijdens de Ankona-studiedag van de Provincie Antwerpen in februari 2024 had ik de “LED-emmer” leren kennen:  een grote emmer, voorzien van een LED-lamp (+ powerbank) en een lichtsensor, om als nachtvlinderval te gebruiken, zonder dat je een verlengdraad van een paar honderd meter nodig hebt.

In totaal heb ik gedurende dat tweede semester van 2024 het Arboretum 13 keer bezocht en er 4 nachten mijn LED-emmer, mijn nieuwe ‘speelgoedje’ geplaatst.

Nachtvlinders: 45 waarnemingen en ongeveer 30 soorten, met dank aan de LED-emmer!

Libellen: 5 soorten

Sprinkhanen: 1 soort

Kevers:   zowat 20 waarnemingen met een 15-tal soorten. Sommige van die beestjes hebben fraai namen die als dictie-oefening kunnen doorgaan, bijvoorbeeld de ‘ Veelkleurige hertshooigoudhaan’

Bijen, wespen en mieren: een vijftal soorten

Vliegen en muggen:   zowat 50 waarnemingen, vaak van soorten zweefvliegen.  Die beestjes kregen soms ook grappige of bijzondere namen toebedeeld: Gewoon knuppeltje, Witte reus, Gewone pissenbedvlieg, Zwarte moeraswapenvlieg, Terrasjeskommazweefvlieg… Je kan het zo gek niet bedenken.  Nog een buitenissige naam voor een zweefvliegensoort: de ‘Blinde bij’ terwijl het beestje helemaal niet blind is en ook helemaal geen bij is maar wel een vlieg!

Wantsen en cicaden: 8 soorten

Tot mijn grote spijt heb ik geen grote zeldzaamheden teruggevonden, behalve eentje met dan ook nog een tongtwister als naam: de Roodrugkamlangpoot, alias Ctenophora ornata, zowaar een bijzonder kleurrijke langpootmug. Terwijl langpootmuggen doorgaans toch van die saaie, grijze beesten zijn…

Inmiddels zijn we stilaan alweer bij eind februari beland en de lente kondigt zich aan.  Een nieuw jaar met nog veel kansen om al dat fraais te (be-)zoeken.

Hedwig Hofmans

21/02/2025

N.B.: alle waarnemingen werden ingegeven op www.waarnemingen.be. Nog niet alle waarnemingen werden gevalideerd.  Voor o.a. kevers en vliegen kan dat wel even duren.  De validatoren hebben ook maar 24u per etmaal…

Roodrugkamlangpoot ( zeldzaam )
Sint Jacobsvlinder ( rups)
Slakkenaas kever
Slijktor
Sint-Jacobsbladroller