Misschien snappen jullie er wel geen knijt van …


Foto: Luc Verhelst, via waarnemingen.be- CC-BY-SA.

Auteur: Lieve Willaert

Knijten, knutten, knutjes zijn  familie van muggen. Het zijn tweevleugeligen (Diptera).

Deze zeer kleine steekvliegjes zijn slechts 1 tot 2 millimeter en dus bijna niet te zien .

Ze hebben korte poten, donkere vlekjes op de vleugels en stekende monddelen.

De vrouwtjes zuigen bloed van gewervelden, waaronder de mens. Dit is nodig voor de ontwikkeling voor hun eitjes. Knijtenbeten kunnen zeer onprettig en pijnlijk zijn maar zijn niet gevaarlijk of giftig. Hun beet kan een hevige jeuk veroorzaken. Smeersels en (etherische) oliën hebben weinig tot geen effect. Vooral… niet krabben.

Een ijskompres kan helpen om de jeuk te verzachten. Na een week gaat de knijtenbeet doorgaans vanzelf weg.

Knijten leggen hun eitjes graag  in zeer vochtige omstandigheden. Slikken zijn dus zeer geliefd. In ideale omstandigheden zijn er wel 8 knijtengeneraties per jaar .

Knijten vertonen zich zelden in de volle zon, maar wel in de schaduw. Aan het einde van de dag als de zon laag staat kunnen knijten zeker bij weinig wind zeer hinderlijk zijn. Wat enigszins helpt is goed bedekken van het lichaam en in beweging blijven.

Vooral voor wie in de buurt van de nieuwe overstromingsgebieden woont zijn de diertjes pas echt lastig . Ze worden alleen door fijn muskietengaas tegengehouden. Knijten zijn slechte vliegers, zodat ze gewoonlijk op lage hoogte vliegen en zich bij sterke wind veelal gedeisd houden. Een ventilator in huis kan dus ook helpen .

Knijten kwamen begin vorige eeuw ook al  voor in de Scheldevallei. In de 2de helft van de 20ste eeuw werden er echter veel minder knijten aangetroffen in deze regio, voornamelijk als gevolg van de slechtere kwaliteit van het Scheldewater.

Maar bij een onevenwichtige situaties kan plots  een grootschalige knijtenpopulatie ontstaan. Bijvoorbeeld op een locatie waar er nog onvoldoende natuurlijke vijanden zitten. Dan  kan de hinder uitgroeien tot een heuse knijtenplaag voor omwonenden of voorbijgangers.

In de nieuwe overstromingsgebieden doet men al het mogelijke om de overlast zo veel mogelijk  te beperken.

Het plaatsen van  knijtenvallen helpt mogelijks helpen..

Grote vallen worden ingezet om effectief knijten te bestrijden, de kleinere vallen dienen voor de monitoring van het voorkomen van knijten en om de effectiviteit van de vallen te meten en verder te optimaliseren.

Zonnepanelen voorzien de UV lampen  van energie. Bovenaan de bak is een fijnmazig gaas bevestigd . Knijten worden aangetrokken door het UV licht en vallen in een sop met  biologisch afbreekbare zeep. Hierdoor  kunnen de knijten niet blijven drijven op het oppervlak maar zakken ze erin weg en verdrinken ze. 

Bij een echte knijtenplaag valt het nog af te wachten of dit wel voldoende zal helpen .

Veel efficiënter is het om de natuur zijn werk te laten doen.

Zo kan men het aanwezige water in de gebieden zo veel mogelijk laten  stromen en probeert men  de natuur de ruimte te geven om te ontwikkelen.

Ervaring leert dat knijtenaantallen afnemen wanneer kreken zich vormen, de vegetatie groeit en de natuurlijke vijanden van knijten hun plaats vinden in het nieuwe natuurgebied. Heel wat vissen, vogels, amfibieën, spinnen en insecten lusten de knijt en haar larven.

Het creëren van de meest geschikte hoogteligging en morfologie in het overstromingsgebied, het voorzien in voldoende ruime afwateringsgeulen, het voorzien in rietaanplantingen, het plaatsen van groenschermen… kunnen hierbij allemaal helpen.

Bij de verdere ontwikkeling van de sigmagebieden zullen de knijtenplagen vanzelf  afnemen.

Maar voor de mensen die in de buurt wonen is het ondertussen wel even moeilijk en ze kunnen er geen knijt aan doen.

Bronnen:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Knutten

https://www.sigmaplan.be/nl/nieuws/op-zoek-naar-een-oplossing-voor-de-knijten-aan-de-schelde

https://www.vlaamsewaterweg.be/knijten